Promovisan dječiji film “Poljubac” u Srebrenici

U Srebrenici je večeras, pred više od stotinu gledalaca promovisan film “Poljubac” koji je nastao tokom filmske radionice sa djecom i mladima “Furaj svoj film 4” u Srebrenici koja je počela 15. jula.

Na radionici učestvovali su stručnjaci kamere, montaže, tona, scene, kostima, a radionicu je vodila Petra Radin i poznata bh. režiserka Jasmila Žbanić koja kaže da je do sada “Furaj svoj film” održavan u Stocu i da je ove godine prvi put u Srebrenici.

“Ono što smo našli ovdje su pametna, optimistična, vedra djeca i to nas je najviše obradovalo”, kaže Jasmila Žbanić.

Ona kaže da je ovo način kako djeca uče da rade zajedno, ohrabruju jedni druge i uče kako nastaje film.

“Ovo je dugoročni projekat u smislu da ovoj djeci usađujemo ljubav jedni za druge, timski rad, kolektivnu proizvodnju filma, za određene filmske segmente, ljubav za film, za umjetnost, komunikaciju, i to će se osjetiti, nadam se kasnije u njihovim životima. Nadam se da će neko od njih željeti da postane kamerman, reditejica, scenarista, glumac”, kaže poznata rediteljica i ističe da ovdje postoje talentovana djeca koju je potrebno usmjeriti.

Muziku za film uradio je, zajedno sa djecom, poznati muzičar Laka, koji je stigao direktno iz Makarske gdje je snimao novu pjeesmu “Lizalo”, odmah je došao u Srebrenicu gdje je tokom tri dana radio sa djecom i snimio pjesmu.

“Djeca, ko djeca, uvijek su odlična. Nema razlike među djecom bilo gdje u našoj zemlji. Zajedno smo radili i napravili pjesmu koja će biti dio filma”, kaže Laka.

Radionica je počela 15. jula, a za a večeras je održana prezentacija filma koji su snimila djeca iz Srebrenice, Potočara i Bratunca u zatvorenoj ulici između kafića “Malboro” i aščinice “Azemina”.

Djeca su kroz radionice učila kako se piše scenario, knjiga snimanja, šta je to filmska režija, a imali su i radionice glume, kamere, montaže, scenografije, kostima, šminke i filmske muzike.

Organizatori se nadaju da će i naredne godine ponovo doći u Srebrenici.

You must be logged in to post a comment Login