Prolongirano puštanje testnog digitalnog signala

Puštanje digitalnog signala odgodit će se za prvu polovinu oktobra ove godine, najavljeno je iz Ministarstva za komunikacije i prometa BiH.

Podsjetimo, Ministarstvo je ranije u saradnji s tri javna emitera, najavilo puštanje testnog digitalnog signala za 29. septembra 2016. godine, za područja Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

Sve tehničke i organizacione pretpostavke za taj događaj su bile osigurane, međutim na adresu Ministarstva za komunikacije i promet BiH stigao je dopis Radio-televizije Republike Srpske u kojem je predloženo da se ovaj termin prolongira i da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra.

Ne ulazeći u razloge ovakvog zahtjeva, a u cilju zadržavanja korektnih odnosa Ministarstva za komunikacije i promet sa svim javnim emiterima, kao važnim učesnicima procesa digitalizacije, Ministarstvo je prihvatilo prijedlog RTRS-a da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra ove godine.

Napominjemo da je na sastanku ministra Ismira Juske s generalnim direktorima triju javnih emitera, Belminom Karamehmedovićem iz BHRT-a, Draškom Milinovićem iz RTRS-a i Džemalom Šabićem iz FTV-a, održanom 1. septembra 2016., dogovoreno da testno puštanje digitalnog signala bude obavljeno do kraja mjeseca.

Ministarstvo, kao nositelj cijelog projekta digitalizacije u BiH, još jednom ističe da su svi tehnički i organizacioni uvjeti za puštanje testnog signala i okončanje prve faze digitalizacije ispunjeni i da će građani kao krajnji korisnici programa javnih RTV servisa na području Sarajeva, Banje Luke i Mostara sigurno dobiti testni digitalni signal u svojim domovima u prvoj polovini oktobra.

O terminu puštanja testnog digitalnog signala za područje Sarajeva, Banje Luke i Mostara javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login