Projekti koji će se „finansirati“ novim kreditom Opštine Srebrenica

Većinom odbornika Skupštine opštine Srebrenica nedavno je odlučeno je da ova lokalna zajednica ide u novo kreditno zaduženje.

Kredit u iznosu od 2 miliona KM, do 4 posto kamate i otplatu na 10 godina, planiran je za kapitalne projekte kojim će se doprinijeti ekonomskom oporavku ove opštine, navedeno je u prijedlogu odluke.

Tako je 900.000 KM planirano za gradsku garažu, 425.000 KM za sanaciju klizišta, 382.000 KM za asfaltiranje lokalnih i nekategorisanih puteva, lokalnih i nekategorisanih puteva, 123.000 KM za izgradnju vodovodne mreže, 100.000 KM za fasadu gradske pivnice i 70.000 KM za fiskulturnu salu u Potočarima.

Načelnik ove opštine Mladen Grujičić je u svom obrazloženju naveo da se kreditna sredstva neće odmah koristiti za navedene projekte, već za saniranje dugova dok će se kreditom planirani projekti realizovati kako se bude punio budžet.

„Kredit ne dižemo da gradimo nešto novo nego da saniramo ono što imamo i da saniramo dugove prema našim izvođačima iz razloga što to nismo mogli da pratimo u proteklom periodu zbog ekonomske krize koja je zahvatila cijelu Republiku Srpsku i sve opštine. Mi bi mogli bez tog kredita da nemamo ta opterećenja koja nas više opterećuju nego druge opštine“, rekao u svom obraćanju odbornicima načelnik Grujčić.

On je rekao da ova opština ima dugovanja oko 1,8 miliona i da se većina odnosi na prevoz učenika, zimsko održavanje puteva kao i socijalna davanja koja nisu izmirena četiri ili pet mjeseci.

Kako su nam rekli iz Ministarstva finansija Republike Srpske još nisu dali saglasnot za ovaj kredit.

Opština Srebrenica je nakon rata prvi put kreditno zadužena 2019. godine i taj kredi se još otplaćuje, a ovo bi bio drugi kredit u dva mandata aktuelnog načelnika.

You must be logged in to post a comment Login