Projekat “Naš radio” o mladima i community medijima

“Naš radio” je jednogodišnji projekat koji su u partnerstvu implementirali Udruženje “Prijatelji Srebrenice” i Udruženje za brigu i opšta prava djece “Našadjeca – RadiYo Active” iz Zenice.

Zajedničkim snagama je urađeno dvadeset radio emisija o temama od interesa za mlade ljude u BiH – mladi u umjetnosti, sportu, učešće mladih u procesima odlučivanja u lokalnoj zajednici, razgovarali smo o tome da li bismo se igrali rata, ali i o pravima porodiljai o potrebi osnaživanja žena.

Predstavili smo i mlade preduzetnike, pričali o nezaposlenosti mladih, te kako mladi vide turističke potencijale naše zemlje.

Sve radio emisije su radili mladi ljudi, koji su aktivno učestvovali u medijskom programiranju. Sve radio emisije su reemitovali i naši prijatelji iz Radio Vogošće, Radio Magica i Radio Prima Bajina Bašta.

“Naš radio” se bavio i položajem community medija u BiH. Community mediji, kao alternativni kanali, neprofitni i nezavisni, važan su dio demokratskog društva koji omogućava građanima drugačije informacije od onih plasiranih u mainstream medijima.

Izvještaj o stanju i mogućnostima za razvoj trećeg medijskog sektora u BiH je podijeljen sa donosiocima odluka, profesionalnom javnošću, udruženjima građana i mladima koji mogu imati poseban interes za community medije.

Projekat „Naš radio“ je implementiran uz podršku USAID misije u BiH kroz program IMEP (Program jačanja nezavisnih medija) koji implementiraju CPCD i Otvorena mreža.

Partnerske organizacije, bazirano na izvještaju koji je nastao u okviru projekta “Naš radio” planiraju nastaviti aktivnosti na promociji community medija sektora kako bismo, u skladu sasvojom misijom, doprinijeli razvoj u medijskog pluralizma u BiH i boljem ostvarenju prava građa na informaciju i informisan izbor, navodi se u saopštenju..

You must be logged in to post a comment Login