Program TCFT prilika za mlade da razvijaju svoje vještine

Prvi Internacionalni kulturni i umjetnički festival “The Complete Freedom of Truth / Potpuna sloboda istine” koji se održao u Bosni i Hercegovini u periodu od 2. do 9. avgusta u Jelahu i Višegradu, nakon čega se program preselio u Srebrenicu od 11. do 22. avgusta.

Nakon održanog programa u BiH pa do danas, mnogo pozitivnih stvari se desilo i program je prihvaćen veoma dobro odakle se stvorila potreba da raste i širi se, ne samo u našoj zemlji već širom Evrope.

Tokom tri sedmice u BiH, program je okupio 160 ljudih od 15 do 70 godina koji su zajedno radili, ispunjeni velikodušnošću, novim znanjem i uzbuđenjem.

circus w tent

Na programu je učestvovalo 12 partnerskih organizacija iz Srbije, Velike Britanije, Rumunije, Italije, Portugala, Gruzije i Bosna i Hercegovina.

“Mladi umjetnici okupili su se zajedno kako bi istražili kako umjetnost i kultura utiču na naše živote, našu kreativnost, inspiraciju, radoznalost, zdravlje i blagostanje. Kroz rad na projektu istraživali smo ideje o jednakosti, invalidnosti, polu, ljudskim pravima i demokratiji. Fotografija, filmovi, pjesme, ples, pozorište, debate, muzika i još mnogo toga postala je naša zajednička svakodnevnica i naravno divna hrana koju su nam pripremali hotel “Mirislije”, aščinica “Azemina”, restoran “Bato” kao i Omladinski centar koji su učinili da se osjećamo dobrodošlo i kao jedna velika porodica”, rekla je Tina Ellen Lee, kooridnator projekta i umjetnička direktorica Opera Circus.

Shodno zajedničkom radu program TCFT dao je i brojne rezultate. Jedan od njih jeste da je Tina Ellen Lee dobila nagradu Evropskog građanina za internacionalni rad sa mladim ljudima. Dodjela nagrade biće održana 14. oktobra u Briselu na koju je Tina odlučila da ne ide sama.

“Pozvala sam Milenu Nikolič i Nemanju Zekića da zajedno sa mnom prisustvuju dodjeli nagrade jer su i oni dio nje a to su pokazali u radu Omladinskog centra Srebrenica i Omladinskog savjeta. Planirano je da tamo budemo tri dana i imaćemo priliku da se sastanemo sa ljudima iz Evrospke komisijie i razgovaramo sa njima o podršci mladih širom Evrope”, rekla je Tina.

Billys dance

Tokom novembra u trajanju od tri dana jedan broj mladih koji su učestvovali u prvom TCFT iz Višegrada, Jelaha, Srebrenice, Tuzle imaće priliku da prođu trodnevnu obuku koja će se održati u Višegradu. Mladi iz ovih mjesta uz podršku kolega, razvijaju timove spremne da kreiraju nove organizacije, kulturna dešavanja, sarađuju sa drugim mjestima, rade i sarađuju zajedno gdje kreativnost mladih dolazi do izražaja. U isto vrijeme oni će tražiti načine kako razvijati socijalna preduzeća, prikupljanje sredstava i razvijanje projekata. Alex Gichohi, muzičar i Tina Ellen Lee iz Velike Britanije kojima će se pridružiti Bruno Marsan, omladinski radnik iz Rumunije biće tu da pomogu sa treninzima, radionicama i predstavom u tom periodu.

Takođe, u istom mjesecu, 5. novembra, po dva predstavnika iz svakog mjesta predstaviće svoje vizije i ideje delegaciji Evropskog parlamenta u Sarajevu.

Naredna faza TCFT programa je u Bridportu, Dorset u februaru 2016. godine kada će se većina učesnika iz Velike Britanije sastati i dijeliti neke od ideja koja su nastala u avgustu. Performans će biti snimljen i uživo će se prenositi preko interneta prema ostalim partnerima programa. TCFT program planira da uskoro krene sa svojim radijskim programom na internetu a ovo je samo početak onoga šta se planira u narednom periodu.

Naredni TCFT program održaće se u avgustu 2016. godine o čemu se informacije očekuju uskoro. Takođe, plan je da se TCFT u Srebrenici nastavi i naredne godine u trajanju od jedne sedmice, tokom maja ili juna, neki od umjetnika potvrdili su učešće na ovom programu.

Preporučujemo vam da na zvaničnom web sajtu pročitate blogove nekih od učenika na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login