Detalji – “Plamen mira” u Srebrenici

U Sarajevu je 28. jula upaljen plamen mira čime je počeo mirovni maraton “Plamen mira” dužine 3000 km koji prolazi kroz 12 država i 55 gradova. Domaćin “Plamena mira” je i Srebrenica a maraton i plamen mira stižu sutra, 01. avgusta, u naš grad.

Tom prilikom Opština Srebrenica formirala je Organizacioni odbor za doček “Plamena mira” u Srebrenicu.

U petak, 01. avgusta doček “Plamena mira” planiran je u Skelanima, na graničnom prelazu sa Bajinom Baštom u 10:30 sati. Na dionici Skelani – Dobrak plamen mira nosiće fudbaleri FK “Budućnost” Skelani. Na relaciji Dobrak – Jezero – Jadar – Bojna plamen mira nosiće učesnici maratona “Plamen mira” u vremenu od 11:00 do 15:00 časova, plamen mira na relaciiji Bojna – Učina Bašta nose igrači FK “Guber” Srebrenica, od 15:00 do 15:45 časova. Od  Učine Bašte – Petriče – trga – Kulturnog centra plamen mira nose polaznice “Ljetnje škole fudbala  za djevojčice i djevojke” u Srebrenici. Doček mirovnog maratona “Plamen mira” planiran je ispred Kulturnog centra Srebrenica oko 16:30 časova.

Po dolasku učesnika maratona “Plamen mira” organizovan je prigodan zabavni program za doček “Plamena mira” (KUD-a “Vaso Jovanović”, obraćanje domaćina, intoniranje himni BiH, Evrope i pjesme “Plamena mira”).

Od 20:00 pa do 22:00 časa organizovana je svirka lokalnih bendova u Omladinskom centru u Srebrenici, ulaz slobodan.

Učesnici maratona “Plamen mira” biće smješteni u Potočarima u prostoru MFS “Emmaus”.

U subotu, 02. avgusta, učesnici maratona posjećuju Memorijalni centar Potočari gdje polažu cvijeće i odaju počast žrtvama.

Na lokaciji Žuti most učesnici maratona napuštaju područje Srebrenice i nastavljaju putem “Plamena mira”.

Plamen mira spaja mlade ljude istočne i zapadne Evrope, a cilj ove manifestacije je da odstrani mržnju i želju za osvetom, koje su duboko ukorijenjene u životima mladih ljudi, te da postavi most između zemalja Balkana i zapadne Evrope, piše Anadolu Agency.

Maraton se završava 21. septembra na Svjetski dan mira u njemačkom gradu Ahenu.

You must be logged in to post a comment Login