Proces obnove teče uz smanjen broj donatora

Autor: S. Salimović

Tokom ratnih dešavanja u opštini Srebrenica devastirano je 6.400 kuća. U proteklih desetak godina obnovljeno je blizu tri hiljade stambenih objekata. Na čekanju je još toliko zahtjeva za rekonstrukciju.

Proces obnove objekata započeo je u opštini Srebrenica prije desetak godina uz veliku podršku međunarodne zajednice i humanitarnih organizacija. Neke organizacije imale su povremene „pakete“ sa 30-40 kuće koje su obnavljale u roku od mjesec dana, ali takvih projekata je sve manje.

„Prošle godine rekonstruisano je svega osam kuća. Donatora je sve manje. Ipak, u proteklom periodu obnovljeno je oko 2.700 kuća, a još imamo oko 2.100 zahtjeva za obnovu“, kaže Abdurahman Omić, stručni saradnik za rekonstrukciju i obnovu u opštini Srebrenica.

Opština Srebrenica uključena je u Regionalni stambeni program kroz koji je osiguran iznos od 2.668.000 eura. Izgradiće se 150 objekata.

„U našoj opštini izgradiće se četiri kuće i to za porodice koje trenutno borave u Srbiji. To je projekat koji podržava povratak raseljenih osoba iz Hrvatske i Srbije“, rekao je Nermin Alivuković, šef kabineta načelnika opštine Srebrenica.

Uz mali broj donatora i projekata, proces obnove porušenih kuća trajaće godinama.

You must be logged in to post a comment Login