Privatna imovina u NP “Drina” biće i dalje privatna

U nastavku 19. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da Nacionalni park “Drina” neće ugroziti  stanovništvo i njegovu egzistenciju u ovim krajevima.

Ona je izjavila je da je Prijedlogom zakona o Nacionalnom parku “Drina” preciznije definisano pitanje prava svojine fizičkih i pravnih lica na nepokretnosti koje se nalaze u obuhvatu Nacionalnog parka.

“U Prijedlogu zakona o Nacionalnom parku ‘Drina’ jasno je propisano da pravo svojine na nepokretnosti ostaje nepromijenjeno stupanjem na snagu ovog zakona, što znači da će građani čija se privatna imovina nalazi u zoni budućeg parka i dalje biti vlasnici svojih imanja”, izjavila je Golićeva obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je komentarišući peticije građan Srebrenice rekla da ovaj zakon sabotiraju ljudi koji se bave nelegalnom sječom šume i lovokradice.

“Isti problme bio je na Jahorini i Sutjesci gdje i danas imamo nelegalnu sječu šume”, rekla je Golićeva.

Peticijom koja je ranije pokrenuta u Srebrenici smatra se da je područje predviđeno za NP “Drina” teritorijalno veliko i da će tako uticati na život ljudi, posebno Bošnjaka jer najvećim dijelom njihova imanja i sela ulaze u zonu nacionalnog parka.

Golićeva je istakla da će formiranjem NP “Drina” doći do večih kontrola ali da to ne smijem da utiče na život ljudi, posebno Bošnjaka. Ona je navela da bi zona NP “Drina” u narednom periodu trebala da obuhvati i Rogaticu i Višegrad.

Poslanik Koalicije “Domovina” Nedim Čivić smatra da bi područje Nacionalnog parka “Drina” trebalo ograničiti na društvenu imovinu, a da se izuzme privatna svojina, javlja RTRS.

Čivić je rekao da je jasno da je pravo privatne svojine neprikosnoveno i da ne može doći do konfiskacije, ali da bi usvajanje zakona o Nacionalnom parku “Drina” dovelo do redukovanja prava.

On je, tokom rasprave o prijedlogu ovog zakona, naveo da podržavaju formiranje Nacionalnog parka “Drina”, ali pod uslovom da privatna svojina bude izuzeta.

“Riječ je o privatnoj svojini u selima, gdje su povratnici Bošnjaci. Znamo na kojem području žive, od čega i u kakvim uslovima, a to su nepristupačni prostori. Žive od stočarstva i biljaka”, rekao je Čivić.

You must be logged in to post a comment Login