Pripremite se za zimnicu: Ovo je najbolji način da ukiselite cveklu

Sad je pravo vrijeme za pripremu cvekl za zimu.

Ona je fantastična namirnica za hladne zimske dane koji su pred nama.

Prepuna je antioksidansa, vitamina, minerala…

Sastojci:

– 5 kg cvekle

– 0,7 l alkoholnog sirćeta

– 2,5 l vode

– 3 kašike soli

– 6 kašika šećera

– kašičica bibera u zrnu

– kašičica kima

Priprema:

Cveklu operite, nemojte je guliti. Kuhajte ju dok vilica bez problema ne uđe u nju. Potom je ocijedite, malo ohladite, ogulite, narežite na tanke šnite i slažite u tegle. U loncu zakuhajte vodu, sirće i ostale sastojke pa vrućom tekućinom prelijte narezanu cveklu. Teglice zatvorite pa ih prekrijte sa dekama da se hlade što sporije. Na kraju ih čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

You must be logged in to post a comment Login