Princeze iz Diznijevih filmova loše utiču na samopouzdanje djevojčica

Diznijeve princeze poput Else iz crtanog filma “Frozen”, Jasmine iz “Aladina” i Ariel iz “Male sirene” loše utiču na samopouzdanje djevojčica, tvrde istraživanja.

Izmišljeni likovi promovišu negativne stereotipe o ženskom tijelu. Elsa iz “Frozena” ima nevjerovatno uzak struk, kao i mnoge Diznijeve princeze.

Dok mnogi roditelji ne vide ništa štetno u gledanju ovih crtanih filmova, naučnici kažu kako oni upravo pojačavaju beskorisne stereotipe. One djevojčice koje su bile opsjednute Diznijevim princezama i htjele su da izgledaju kao one najčešće imaju nisko samopouzdanje u vezi sa svojim tijelom.

Autorica studije Sarah Coyne kazala je kako je to učinilo da djevojčice žele biti mršave te ne žele raditi poslove koji nisu toliko povezani sa ženama.

“Diznijeve princeze predstavljaju neki od prvih primjera izlaganja idealu mršavosti. Kao žene izložene smo mu cijeli život i to zaista počinje rano, u trećoj ili četvrtoj godini. Roditelji misle kako je kultura Diznijevih princeza sigurna, ali trebali bi uzeti u obzir dugoročni uticaj na njihovo dijete”, rekla je Coyne.

U okviru istraživanja analizirano je 198 predškolske djece i otkriveno je da 96 odsto djevojčica i 87 odsto dječaka gleda Diznijeve crtane s princezama. Svaka šesta od 10 djevojčica se igrala igračkama koje predstavljaju neki lik iz crtanog filma najmanje jednom sedmično, kao i dječaci.

“Znamo da djevojčice koje se drže ženskih stereotipa misle da ne mogu raditi neke stvari. Ne vjeruju u sebe i misle da ne mogu biti dobre u matematici i nauci. Ne vole se isprljati i ne vole raditi eksperimente. Kako biste izbjegli negativan uticaj, uključite svoje dijete u razne aktivnosti i neka princeza bude jedna od mnogih stvari koje žele biti”, kazala je Coyne.

Istakla je kako za djevojčice najčešće čujemo kompliment “mala princeza”, a rijetko “pametna, vrijedna djevojčice”.

Izvor: Klix.ba

You must be logged in to post a comment Login