Primitivci sude ljudima na osnovu onoga što su čuli od drugih: Psihologija srećnih odnosa

Ako vam neko ispriča lošu priču o drugom čovjeku to ne znači da je taj čovjek takav. To je samo jedna situacija u njegovom životu.

U ljudskoj prirodi je da u mislima sklapamo kockice čak i kada nemamo kockica. Posmatramo, analiziramo i donosimo zaključke na osnovu informacija koje nam se daje. Često vođeni time stvorimo pogrešno shvatanje o nečemu ili nekome.

Čak i kada se zaljubljujemo zapravo se zaljubljujemo u sliku osobe koju mi stvorimo u glavi a ne u sliku osobe kakva je zapravo. Jer mi nemamo uvid u čitav život te osobe, nemamo uvid u njene navike, ponašanja, hobije, ljude sa kojima se okružuje…

Imamo samo uvid u ono što nam se prezentuje i na osnovu toga dodajemo informacije u glavi. Zbog toga se dešava da neke veze, brakovi ili prijateljstva okončavaju burno uz žestoku svađu, jer čovjek je kasno shvatio da to ipak nije osoba kakvom je smatrao.

Ali kako onda da izbjegnemo to, ne možemo nikoga upoznati u potpunosti!? Da, ne možete. Ali možete već na samom početku odnosa pitati osobu određena pitanja koja će vam dosta toga otkriti i pokriti veliki dio njene životne priče. Na primjer:

Koje su njene životne aspiracije, čemu teži, gdje se vidi za 10 godina, šta je najtužnija stvar koja joj se desila, ili najteža ili najsrećnija. Neke osnovne stvari vam daju uvid u karakter osobe i na osnovu njih možete dosta toga zaključiti, piše Pult24.info.

You must be logged in to post a comment Login