Prilika za mlade – Od obuke do radnog mjesta

U martu 2015. godine, Posao.ba je počeo sa realizacijom projekta Ekonomsko osnaživanje Srebrenice sa ciljem da mladim ljudima olakša pristup zapošljavanju i samozapošljavanju, te da im na taj način pruži perspektivu za izgradnju bolje budućnosti.

Do sada podržano je otvaranje 70 radnih mjesta u komapanijama Alma Ras, MagMal, CUBE, Srebreničanka, As Style.

“Projektne ciljeve planiramo ostvariti kroz jačanje poduzetništva i kroz podsticaj startup kompanijama, te kroz direktnu podršku postojećim kompanijama. Vjerujemo da se kroz direktnu podršku privatnom sektoru stimulira kreiranje novih radnih mjesta, što je od vitalnog značaja za ekonomski oporavak i razvoj regije. Projekat također pruža podršku nezaposlenim mladim osobama kroz izgradnju vještina potrebnih tržištu rada te kroz posredovanje u zapošljavanju”, rekla je Semina Husmanović, projekt asistent.

Prema njenim riječima u 2016. godini nastavljaju se projekte aktivnosti a poseban fokus staviće se na obuku mladih preduzetnika.

“Planirano da projekat traje do kraja marta 2016. godine, te da zaposli 50 osoba, odnosno da omogući podršku za 5 startup kompanija, a mi se nadamo da će se incijativa koju smo pokrenuli, kao i zapošljavanje mladih u ovoj regiji, nastaviti u budućnosti. Posebno smo ohrabreni zbog činjenice da smo uspostavili saradnju sa drugim donatorima u regiji sa kojima planiramo i zajedničke inicijative, te zbog podrške Opštine Srebrenica bez koje cijeli projekat ne bi ni bio moguć”, ističe Semina.

Projekat za sada podržava pet startup kompanija, među kojima je turistička agenciju, call centar, agencija za web dizajn, radionice za izradu namještaja gdje trenutno radi 11 osoba koji su prvo prošli edukaciju i razvili svoje inovativne ideje i dobili podršku da svoje biznise započnu.

Na mladima je da imaju ideju i da se jave gdje dobijaju svu neophodnu pomoć. Tu je modero adaptirani prostor, prostor koji je ustupila Opština Srebrenica, koji stoji na usluzim svim startup kompanijama koje nemaju vlastiti radni prostor kao i stručni tim koji vam pomaže da ideju realizujte u potpunosti.

Ovaj projakt Posao.ba realizuje u partnerstvu sa Opštinom Srebrenica, u saradnji sa Udruženjem “Prijatelji Srebrenice”, uz podršku Vlade Velike Britanije.

Nakon obuke od dva do šest mjeseci stalan radni odnos

Za većinu ovo će biti prva obuka a na poslodavcima i samim zaposlenicima je dalje ostvarivanje radnog odnosa.

“Možemo reći da smo do sada zadovoljni rezultatima koji su već prevazišli prvobitna očekivanja, a to koliko će osoba u konačnici dobiti stalni posao zavisi kako od poslodavaca, tako i od zaposlenika. Dosadašnji rezultat pokazuje kako postoje kompanije koje su zainteresovane za zapošljavanje i pokretanje proizvodnje u Srebrenici, što nas svakako čini optimističnim kad je riječ o budućnosti regije”, objašnjava Semina.

Za drugi ciklus projekta otvoren je Javni poziv za prijavu poslovnih ideja i svi koji su zainteresovani za pokretanje vlastitog biznisa mogu se prijaviti sa svojim biznis idejama.

“Planirano je da od kraja januara počnemo sa novim ciklusom treninga koji će se održati u Biznis centru u Srebrenici.  Ovom prilikom bih pozvala sve mlade osobe koje se žele dodatno educirati ili osobe koje žele pokrenuti vlastiti biznis, da se prijave na Javni poziv” poručila je Semina Husmanović, projekt asistent.

Prijaviti se možete na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login