Prihodi od indirektnih poreza veći za 588 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza za 10 mjeseci ove godine iznosili su osam milijardi i 800 miliona KM i veći su za 588 miliona KM ili 7,15 odsto nego u istom periodu lani, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Iz UIO navode da je samo u oktobru prikupljeno 935 miliona KM indirektnih poreza ili za 72 miliona KM više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Nakon što je UIO u 10 mjeseci privredi vratio milijardu i 791 milion KM povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-oktobar, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su 7,8 milijardi i veći su za 508 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine”, dodaje se u saopštenju.

Za finansiranje institucija BiH u periodu januar-oktobar raspoređeno je 849 miliona KM, i to Federaciji BiH tri milijarde i 807 miliona KM, Republici Srpskoj dvije milijarde i 96 miliona KM i Brčko distriktu 212 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, FBiH je dobila dodatnih 186 miliona KM, Republika Srpska 123 miliona KM i Brčko distrikt 6,3 miliona KM, javlja Srna.

You must be logged in to post a comment Login