Preventivna kampanja ”Niti 1 nevezan pojas”

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS), auto-moto društva, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS učestvovaće u provođenju preventivne kampanje pod nazivom ”Niti 1 nevezan pojas”, u peridu od 16. aprila do kraja oktobra 2019. godine.

Cilj provođenja ove kampanje jeste povećanje upotrebe sigurnosnih pojaseva kod korisnika vozila.

Tokom trajanja kampanje radnici AMS RS i AMD anonimno će obaviti prvo od dva ovogodišnja brojanja upotrebe bezbjednosnog pojasa u vozilima u okviru dugogodišnjeg projekta “Istraživanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva u Republici Srpskoj i stavova o prihvatanju i upotrebi pojaseva u automobilima na području Republike Srpske”.

Kampanjom “Niti jedan nevezan pojas!” želi se podsjetiti na činjenice da bezbjednosni pojas predstavlja dio opreme svakog vozila i jedan je od najboljih izuma na području bezbjednosti u vozilima.

Jedna od osnovnih mjera pasivne zaštite vozača i putnika u vozilima jeste upotreba bezbjednosnih pojaseva uz naslone za glavu i vazdušne jastuke i auto sjedalica za djecu. Efikasnost bezbjednosnih pojaseva uz istovremenu upotrebu naslona za glavu dokazana je nizom naučno-istraživačkih radova.

Pojasevi neosporno utiču na smanjenje broja poginulih i povrijeđenih lica u vozilu, doprinose povećanju nivoa bezbednosti u saobraćaju. Korištenjem pojasa smanjuje se rizik od smrti putnika u slučaju saobraćajnih nezgoda na prednjem sjedištu do 50 odsto, dok na zadnjem sjedištu do 75 odsto, čime je više nego opravdana njihova namjena.

Nažalost, stepen upotrebe bezbjednosnih pojasa u Republici Srpskoj još uvijek nije zadovoljavajući, pa su preventivne aktivnosti kao što je ova kampanja način da se utiče na povećanje upotrebe sigurnosnih pojaseva kod korisnika vozila, navodi se u saopštenju.

You must be logged in to post a comment Login