Preventivna aktivnost u saobraćaju “Budi vidljiv – ne budi figura”

Preventivna aktivnost “Budi vidljiv – ne budi figura” će biti provedena od 15. do 28. februara, a usmjerena je na povećanje bezbjednosti pješaka u saobraćaju.

Aktivnost provodi Auto-moto savez RS i Auto-moto društvo „Srebrenica“ u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS i Agencijom za bezbjednost saobraćaja.

Tokom trajanja navedene aktivnosti pješacima će se ukazivati na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom puta, u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, podsjetiće se na obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka i drugih sredstava za osvjetljavanje pješaka, kada se kreću kolovozom puta van naselja, noću i u uslovima smanjene vidljivosti, kao i na poštivanje pravila saobraćaja koja se odnose na kretanje pješaka.

Uticaće se i na vozače, kako bi smanjili brzinu kretanja i kretali se sa povećanom opreznošću na dionicama puteva i zonama gdje se može očekivati povećano kretanje pješaka. Vozačima će se ukazivati i na značaj ispravnosti i čistoće uređaja za osvjetljavanje puta, na vozilu, kako bi mogli na vrijeme uočiti pješake u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti.

U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj u 2016. godini smrtno su stradala 23 pješaka. Većina nezgoda dogodila su u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja, van naselja, na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta, navodi se u saopštnju.

You must be logged in to post a comment Login