Pretjerano korištenje mobitela utječe na jezičko-govorni razvoj djeteta

Novija istraživanja povezala su pretjerano roditeljsko korištenje mobitela s oštećenim govornim razvojem kod djece, pa valja istražiti kako se riješiti uređaja i posvetiti djeci.

Savremeni mobilni telefon sadrži cijeli svijet – posao, prijatelje, vijesti, igre. Nije ni čudo da lako uvlači ljude u ekran.

Ali ako ste često fokusirani na telefon dok ste s djetetom, to može utjecati na njegov govorni razvoj i komunikacijske vještine. To je zato što rastreseni roditelji provode manje vremena uključeni u smislene interakcije, dajući djeci manje prilika za učenje.

Kako roditelji utječu na razvoj jezika?

Temelj za govor i jezik počinje kod kuće, dok je dijete još beba. Istraživanja su pokazala da kada roditelji često razgovaraju sa svojim djetetom, ono razvija jače verbalne sposobnosti kako stari. Čak i govorni stil koji se često koristi u razgovoru s bebama poboljšava govorne vještine i potiče komunikaciju te je jednako važno.

Kada su roditelji ometeni, naprimjer kada koriste mobilni uređaj, općenito se osjećaju manje povezani sa svojim djetetom. To može dovesti do smanjene komunikacije, zbog čega dijete propušta ključne prilike za rast. Uostalom, djeca najbolje uče iz interakcije sa svojim starateljima.

Zašto roditelji koriste mobitele

Korištenje mobitela roditelja može spriječiti djetetov komunikacijski razvoj smanjujući kvalitetu interakcija. Uzmimo jedno istraživanje koje je uključivalo komunikaciju roditelja s djecom tokom obroka.

Naučnici su otkrili da kada roditelj razgovara mobitelom, ima 20 posto manje verbalne komunikacije sa svojim djetetom. Također imaju 39 posto manje neverbalne komunikacije, što može uključivati izraze lica, kontakt očima i govor tijela.

Također, drugo istraživanje pokazalo je da je korištenje mobitela povezano sa smanjenom sviješću i osjetljivošću roditelja. Također potiče osjećaj da vrijeme provedeno s njihovim djetetom nije zadovoljavajuće. Štaviše, kada roditelje prekidaju njihovi uređaji, to utječe na način na koji komuniciraju.

S druge strane, manje je vjerovatno da će djeca usvojiti važne društvene vještine kao što su održavanje kontakta očima, fokusiranje na sugovornika i osjetljivost – a sve to može utjecati na njihov govorni razvoj u budućnosti.

Konačno, istraživanja pokazuju da rastreseni roditelji mogu imati manje uspjeha u podučavanju djece novim stvarima, uključujući jezik.

Jedna se studija fokusirala na 38 roditelja koji su svoje mališane upoznavali s novim riječima. Kad je roditelja prekinuo mobitel, djeca nisu na kraju naučila riječ, ali nisu imala problema da je nauče u situacijama kada roditelja nije prekinuo mobitel. Sve propuštene interakcije se sabiraju, kao što ovo istraživanje dokazuje. Najbolje je regulirati korištenje telefona i razviti zdrave navike oko svoje djece.

Savjeti za promjenu telefonskih navika

Naravno, i dalje ćete koristiti svoj telefon pred svojim djetetom, ali manje ometanje imat će velike koristi za njegove komunikacijske vještine. Evo nekoliko načina da pozitivno promijenite svoje navike vezane uz mobitel.
Utvrdite vrijeme bez telefona kako biste se usredotočili na svoje dijete

Za to vrijeme isključite telefon ili ga ostavite u drugoj prostoriji. Fokusirajte se isključivo na interakciju sa svojim mališanom, savjetuje Parents, prenosi Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login