Preskačete li doručak? Nakon ovog istraživanja ćete odmah promijeniti tu naviku

Započinjanje dana na prazan želudac nekim je ljudima nezamislivo. Oni jedva išta pojedu u prvih nekoliko sati u danu.

Ako duže imaju takav stil života, mogu se razboljeti. Na to sugerišu nedavni podaci istraživanja iz Kine, objavljeni u časopisu Journal of General Internal Medicine.

Prema istraživanju, uobičajeno preskakanje doručka povezano je s većim rizikom od raka gastrointestinalnog trakta. To uključuje rak jednjaka, želuca, debelog crijeva, jetre i žučnih kanala. Kako bi se došlo do nalaza, zdravstveni razvoj skoro 63.000 Kineza posmatran je oko pet i po godina.

Na kraju razdoblja posmatranja kod učesnika je otkriveno 369 slučajeva raka probavnog trakta. U grupi onih koji su redovno preskakali prvi obrok u danu, postotak slučajeva raka je bio veći.

Učesnici koji su doručkovali jednom ili dva puta sedmično imali su povećan rizik od raka želuca ili jetre. Ispitanici koji uopšte nisu doručkovali imali su povećan rizik od raka jednjaka, crijeva, jetre i žučnog mjehura.

“Uobičajeno preskakanje doručka može podstaknuti razvoj i napredovanje raka probavnog sistema”, zaključuje se u studiji.

Neki neuključeni stručnjaci kritički gledaju na nalaze. Na primjer, član Indijskog vijeća za medicinska istraživanja-Nacionalni institut za ishranu rekao je indijskom internetskom listu The Print: “Postoje oprečna stajališta o tome je li doručak apsolutni ‘must’, posebno za odrasle. U svakom slučaju, naša prethodna istraživanja pokazala su da je korisna za djecu.”

Redovno preskakanje doručka u prošlosti je bilo povezano s brojnim kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim problemima u istraživačkim krugovima. Međutim, upitno je u kojoj je mjeri apstinencija od doručka uzročno odgovorna u tim slučajevima.

U svakom slučaju, potrebne su dalja istraživanja kako bi se razjasnili potencijalni mehanizmi koji stoje iza tih odnosa, pišu kineski istraživači.

Što se tiče prevencije raka, stručnjaci smatraju da je relevantno educirati stanovništvo. Također je važno usmjeriti posebne mjere prevencije na dio populacije koji preskače doručak, piše Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login