Preporučena ishrana, dijeta prema godinama – Za svaku deceniju jedite ovo

Pravilna prehrana je temelj za zdrav stil života. Međutim, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, tvrde kako također trebate uzeti u obzir svoju dob. Tokom vremena, naše tijelo se mijenja, što znači potrebe tijela se mijenjaju. Stručnjaci savjetuju da ono što jedete u svojim 20-im ne bi trebali konzumirati u svojim 50-im. Stoga pročitajte kako izgleda dijeta prema dobi.

Dijeta prema dobi

Od 20 do 30 godina starosti

Tokom ovog razdoblja života vaše kosti i dalje rastu, tako da morate jesti puno mliječnih proizvoda. Alkohol je nešto što najviše treba izbjegavati zbog lošeg utjecaja na zdravlje noktiju, kože i kose. Tokom ovog razdoblja stroge dijete nisu poželjne.

Od 30 do 40 godina starosti

U ovom razdoblju života ćete početi osjećati nedostatak energije i umor. To je razlog zašto stimulanse poput kafe, treba zamijeniti suhim voćem, posebno jabukama i marelicama, i žitaricama. Izbjegavajte šećer i nezdrave masnoće kako bi održali tjelesnu težinu u normalnom rasponu.

Od 40 do 50 godina starosti

Tokom ovog razdoblja u životu prvi znakovi anemije će početi da se pojavljuju. Dakle, stručnjaci savjetuju da konzumirate kvalitetno crveno meso, voće i zeleno povrće. Izbjegavajte slatkiše, jer u ovom razdoblju života kalorije se teško izbacuju, tako da možete lako postati pretili.

Od 50 do 60 godina starosti

Jedite više probiotika i pijte puno vode kako bi hidratizirali tijelo, jer je u ovom razdoblju godina imunitet postao slabiji. Jedite više povrća i ribe a potrudite se da izbacite meso sa vašeg menija.

Nakon 70 godina starosti

Dijetu treba temeljiti na povrću, voću, ribi, piletini, ali ne zaboravite konzumirati puno tekućine, naročito vode.
Zdrava prehrana za djecu u pubertetu

Mnogi se razbacuju pojmom pravilne prehrane, međutim rijetki objašnjavaju što ona uistinu predstavlja. Ukratko, nekoliko je osnovnih pravila pravilne prehrane na koje je potrebno obratiti pažnju:

Dovoljan unos: bjelančevina, prehrambenih vlakana, vitamina i minerala, fito – i zookemikalija.

Ograničenje unosa: Trans-masnih kiselina, Povoljan omjer unesene i potrošene energije.

Prihvatljiv okus

Pravilna prehrana omogućuje optimalan rast i razvoj (dosezanje genetskog potencijala), smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti i osteoporoze te osigurava psihičko dobrostanje. Također, čimbenik je i u dosezanju akademskog potencijala.

Kako bi se stekle pravilne prehrambene navike, potrebno je uzeti u obzir iduće preporuke:

Preporučuje se da adolescenti imaju pet obroka na dan kako bi se osigurala potrebna količina glukoze neophodna za rad mozga i živčanog sustava

Prehrana treba biti bogata visokovrijednim izvorima proteina poput nemasnog mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda, žitarice, voće i povrće trebaju činiti temelj prehrane, a prednost treba dati masnoćama biljnog podrijetla.

Izvor: Narodni Lijek

You must be logged in to post a comment Login