Prema psiholozima – Što ih više grlite djeca postaju pametnija

Dr Natalie Meter, voditeljica istraživanja, objašnjava da ovaj jednostavni čin ima ogroman utjecaj na dječji mozak.

Ako volite grliti djecu – radite to i dalje. Jednog dana će vam na tome biti zahvalna. Prema najnovijim istraživanjima, zagrljaj, taj nesumnjivi oblik fizičke privrženosti, vrlo je važan za razvoj djeteta, prenosi uspesnazena.com.

Istraživanje sprovedeno u Nacionalnoj dječjoj bolnici u Ohiou obuhvatilo je 125 djece, među kojima je bilo i prijevremeno rođene. Utvrđeno je da grljenje i nježnost prema djeci izazivaju snažnu reakciju mozga i pomažu im da se brže razvijaju.

Voljeti svoje dijete i biti nježan prema njemu nije samo lijepo i humano, već i vrlo korisno. Dr Natalie Meter, voditeljica istraživanja, objašnjava da ovaj jednostavni čin ima ogroman utjecaj na dječji mozak.

Tijekom zagrljaja, hormon oksitocin, koji izaziva pozitivne emocije, oslobađa se u velikim količinama i doprinosi jačanju veze između majke i djeteta. Nedostatak zagrljaja može negativno utjecati na dijete, umanjiti njegovo samopouzdanje i otežati komunikaciju s drugim ljudima.

Treba znati da svaki put kad zagrlite nekoga, vi ne samo da pokazujete naklonost, već i povećavate razinu oksitocina i poboljšavate cjelokupno psihičko zdravlje. Grlite li često svoju djecu? prenosi Uspešna žena.

You must be logged in to post a comment Login