Prekinut štrajka u Rudniku boksita

Radnici Rudnika boksit iz Srebrenice prekinuli su štrajk koji je započeo 17. januara, izjavio je predsjednik Sindikata srebreničkog rudnika boksita Rade Grujičić u radio emisiji RGD studio Srebrenica.

Shodno Zakonu o štrajku, od 10. januara radnici Rudnika boksita Srebrenice najavili su štrajk za 17. januar sve do ispunjenja njihovih uslova, isplate plata i doprinosa koje im preduzeće duguje.

“U tom periodu dali smo mogućnost od 10.01 do 17.01. da se dogovorimo sa menadžmentom preduzeća oko naših zahtjeva koje smo pismeno uputili prema njima. 17. januara smo se sastali sa menadžmentom u prostorijama preduzeća gdje smo razmotrili naše zahtjeve,” rekao je predsjednik Sindikata Rudnika boksita Rade Grujičić za RGD studio Srebrenica.

Tokom iscrpnih pregovora sa upravom, Sindikat rudnika je uspio da se dogovori sa upravom preduzeća, u nekim granicama su ispoštovali zahtjeve radnika i štrajk je obustavljen.

“Dogovoreno je da se isplati plata za novembar 2013. godine isplati 22. januara a prošlogodišnja plata za decembar do sredine februara,” potvrdio je Grujičić za RGD studi Srebrenica.

Najteži problem za radnike jesu uplata doprinosa koja kasne od 2007. godine. Tokom pregovora, Sindikat rudnika uspio je da se dogovori sa upravom i oko problema sa uplatom doprinosa za radnike.

“Ostalo je još jedna rata reprograma kako bi radnici mogli, konačno da ovjere knjižice i da se liječe,” dodaje Grujičić.

Grujićić ističe da bolje uslove u progovorima nisu mogli da ostvare i nada se da će rudnik krenuti u bolje poslovanje.

You must be logged in to post a comment Login