Predstavljena “Škola sporta za bolju budućnost”

Mališani iz vrtića “Poletarac” u Srebrenici u maloj koloni s tetama dolaze do igrališta gdje su već postavljena dva koša i gdje ih čekaju njihovi mali-veliki treneri, djevojčice i dječaci iz Košarkaškog kluba “Guber” koji će im pokazati osnove košarke.

Pokazni je čas u okviru projekta “Školom sporta za bolju budućnost” koji se realizira kao dio aktivnosti “Projekta razvoja i saradnje regije Birač” koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a provode agencije Ujedinjenih nacija UNDP, UNICEF i UNHCR.

“Treniram već nekoliko godina u ‘Guberu’, u klubu su mi i drugarice Tijana, Nadia i Milica, a danas sam ovdje trener maloj djeci i drago mi je što sam dobila i tu priliku, mislim da će biti zabavno”, govori nam Jovana. Ima devet godina i kaže da joj je najdraži košarkaš Bogdan Bogdanović. Njen drugar iz kluba, Vukašin, ne slaže se s Jovanom oko izbora naj košarkaša i tvrdi da je najbolji Steph Curry.

“Treniram godinu dana, i super je, volim košarku i drago mi je da ćemo danas i djecu učiti da igraju i šutiraju na koš”, kaže nam Vukašin.

Mališani se već znatiželjno guraju oko koševa i nestroljivi su da uumu loptu i šutiraju. Podijelili su se u dvije grupe, stali u red i jedni za drugim uz pomoć malih-velikih trenera bacaju loptu prema obruču. Neki ne mogu dobaciti pa ih stariji podižu kako bi i oni osjetili čari košarke. Osmijesi i sreća na njihovim licima nakon postignutog koša ne mogu se izmjeriti.

“Zovem se Tarik i imam pet godina a uskoro ću imati ovoliko godina!”, govori nam Tarik i prstima pokazuje broj šest. Među aktivnijim je u grupi, kaže da mu se sviđa košarka i nestrpljiv je da ponovo šutira prema košu. Igra se na koševima koje su organizatori donijeli za potrebe radionice, a iza vrtića su stari koševi koji nemaju obruč.

“Vidite, ovo je nekada bio koš!”, pokazuje nam Tarik i kaže kako će zamoliti odrasle da im ponovo postave obruč.

S Tarikom je Damjan koji nam kaže kako i on ima pet godina, ali da mu nije prvi put da igra košarku.

“Igrao sam ranije pa prestao, sad ću opet nastaviti”, govori nam i čeka u redu iza Miljana, Amara, Lazara, Helene i ostalih malih košarkašica i košarkaša.

“Koliko vidim, djeci je divno, uživaju! Sport je za djecu koristan, odlično je da su dobila ovakvu priliku, bolje je da igraju košarku i bave se sportom nego da su uz igrice”, kaže nam Snježana Todorović iz vrtića “Poletarac”.

Osmijesima na licimamališana zadovoljna je i dugogodišnja vaspitačica u “Poletarcu” Dragana Milinković koja kaže da je konkretne aktivnosti za djecu uvijek raduju.

“Sretni smo što na ovaj način imamo podršku od UNICEF-a, da djeca direktno učestvuju i da je za njihovo dobro. Svaki profesionalac reći će vam koliko su rani rast i razvoj bitni i koliko je bitno da djeca u tom periodu stiču pozitivne vještine. Nedavno smo ovdje imali i radionicu o zdravoj israni u okviru projekta “Biraj pravo, rasti zdravo” koji također podržava UNICEF, i vidite, djeci je pripremljena voćna užina nakon radionice, a ne grickalice”, pojašnjava nam Dragana Milinković. Dodaje kako ćse nada da će stari koševi pred vrtićem biti obnovljeni kako bi djeca imala aktivnost više u dvorištu, kao i da će se nastaviti saradnja sa košarkaškim klubom.

“Kada bi nam bar jednom mjesečno ovako došli u goste, to bi djeci bilo od velike koristi”, dodaje.

“Djeci je ovo nešto novo, zabavljaju se i vidi se koliko su sretna”, dodaje Nermina Avdić dok priprema voćno osvježenje za djecu.

Radionica je pri kraju, ali mališani ne posustaju, kao ni njihovi mali-veliki treneri među kojima je i Rastko. Ima 10 godina a košarku trenira već tri godine.

“Bili su dobri i poslušni, bilo je super trenirati ih! Djeca su odlično prihvatila košarku, trudili su se da postignu što više, i bilo je lijepo iskustvo!”, kaže Rastko.

Dragan Bibić, trener u KK “Guber” koji je angažiran na projektu “Školom sporta za bolju budućnost” kaže da je kroz projekat uz djecu koja su već uključena u klub, prošlo više od 150 djece uzrasta od pet do 10 godina.

“Drago mi je da imamo priliku košarku približiti i najmlađima, predškolcima, i danas su tu djeca iz Kluba koja će im biti u ulozi trenera i još bolje im približiti sport i zainteresovati ih za košarku. Tokom projekta smo osim s djecom radili i s roditeljima, kako bi se podigla svijest o važnosti bavljenja sportom za djecu”, kaže nam Dragan Bibić i dodaje da sportske aktivnosti u regiji Birač nakon okončanja projekta neće biti obustavljene, te da je već u pripremi Škola sporta koja bi od septembra trebala početi s radom u Bratuncu i Srebrenici.

Izvor: ZaSvakoDijete.ba

You must be logged in to post a comment Login