Predstavljena knjiga o istaknutim, gotovo zaboravljenim fizičarima

U Narodnoj biblioteci Srebrenica danas je održana promocija knjige profesor fizike u penziji Cvijetin Savić pod nazivom “Čuveni srpski fizičari”.

Savić je u svojoj knjizi sabrao 17 biografija i naučnih dijela fizičara koji su po njegovom izboru ostavili veliki trag u svijetu od 18. vijeka do danas.

Redoslijedom po godinama rođenja Savić je opisao Ruđera Boškovića, Atanasija Stojkovića, Vuka Marinkovića zatim Mihajla Pupina, Nikolu Teslu, Milutina Milankovića, Pavla Savića i još nekoliko njih među kojima je i jedna žena, Jasmina Vujić.

Govoreći o ovoj knjizi autor je iznio zaključak da su srpski fizičari dali neprocjenjiv doprinos svjetskoj nauci, a da nema knjige u kojoj su oni „okupljeni“ i u kojoj je među jednim koricama opisan njihov naučni doprinos kao i njihove biografije koje su izuzetno zanimljive.

Savić je rekao da je njegov motiv bio da pripremi i objavi ovu knjigu jer smatra da srpska javnost pa i visokoobrazovani građani nedovoljno znaju o doprinosu, djelima i značaju srpskih fizičara u svjetskoj nauci, a pojedini značajni fizičari padaju u zaborav.

„Moja želja je da ih ‘oživim’ i da čitaocima ponudim jednu knjigu u kojoj će moći da pročitaju sve najznačajnije o najčuvenijim srpskim fizičarima ili ‘zaboravljenim’ srpskim umovima“, rekao je Savić.

Ovom prilikom autor je zahvali svešteniku Dejanu Đuričiću iz Kravice kod Bratunca na podršci da objavi ovaj rukopis koji je objavila Izdavačka kuća „Sinaj“ Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Kako je Savić naveo, ovo je do sada jedina knjiga koju je objavila ova izdavačka kuća a da njen sadržaj nije vjerskog ili crkvenog, odnosno religijskog sadržaja.

Cvijetin Simić je profesor u penziji koji je sa radom u prosvjeti počeo 1981. godine. Nagrađen je od strane Ministarstva obrazovanja Republike Srpske, Republičkog pedagoškog zavoda i Opštine Bratunac.

You must be logged in to post a comment Login