Predstavljena knjiga hronika jednog vremena “Kako dopisnik iz Srebrenice javlja”

U Narodnoj biblioteci Srebrenica danas je predstavljena knjiga i audio zapisi “Kako dopisnik iz Srebrenice javlja” autora Marinka Sekulića Kokeze, srebreničkog novinara i hroničara.

Knjiga predstavlja novinske tekstove i audio zapise koje je autor objavio kao dugogodišnji dopisnik Deutsche Welle u proteklih 20 godina gdje je pisao o povratku, događajima i ljudima tog vremena. Na promociji prve knjige Sekulića govorili su novinar Marko Divković i profesor Mirsad Mustafić.

“Imamo priliku da predstavimo knjigu čovjeka koji je istinsko dijete ove čaršije, čovjeka koji je se među prvima vratio u svoj grad”, rekao je Mustafić.

O svom prijateljstvu i saradnji sa Sekulićem kao i njegovj knjizi govorio je novinar Marko Divković iz Tuzle.

”Poznavao je ljude i ovaj kraja i veoma lako je pronalazio teme koje su kasnije bile dostupne širom svijeta” rekao je Divković.

Marinko Sekulić novinarstvom se bavi već nekoliko decenija. Pored pisane riječi vodio je i emisjie na Radiju Srebrenica prije rata, Radiju Kameleon iz Tuzle a danas je novinar i spiker RTV Srebrenice. Nakon devedestih godina u Srebrenici je ponovo pokrenuo “Srebreničke novine” koje su bile među rijetkom lokalnom štampom dostupne u Srebrenici.

Pored informativnog sadržaja, čitaoci pamte mnoge tekstove kojima je autor iskazivao svoje mišljenje, kritike vlastima, političarima, društvu…

”Kokeza je postao istinski hroničar ovog grada. Nema sela i zaseoka koje nije obišao gdje je pisao o ljudima koji su se vratili na svoje ognjište. Posebno se istakao u reportažama a koje se mogu čuti i u njegovima audio zapisima koje čine ovu knjigu”, istakao je Mustafić.

Tokom proteklih godina povratka u Srebrenicu Sekulić je napisao na hiljade tekstova o ljudima i dešavanjima iz Srebrenice te da želi pisati, kako je rekao na promociji, o nekim vremenim iz prošlosti kako bi ostala zapamćena i za druge generacije.

promocija knjige kokeza srebrenica 02

Marinko Sekulić Kokeza autor knjige “Kako dopisnik iz Srebrenice javlja”

”Želio sam da ostavim traga na dešavanja i ljude. Dešavanja prate početak povratka, povratak prvog Bošnjaka Šaćira koji se vratio ali i dešavanja koja prate Fudbalske klub ‘Guber’ i druge teme”, rekao je autor knjige.

You must be logged in to post a comment Login