Predstavljen projekat “Program jačanja porodica” u Srebrenici

SOS dječija sela Bosne i Hercegovine danas su predstavili prostor Centra za dijete i porodicu i projekat “Program jačanja porodica” u Srebrenici gdje se govorilo o značaju i potrebama jednog ovakvog centra i njegovoj funkciji.

Ovim projektom predviđen je rad sa 60 porodica i 150 djece srebreničke regije i u prvom dijelu biće obuhvaćeno 20 porodica kojima je neophodna stručna socijalna podrška, gdje se ustanovi da u porodici može doći do odvajanja djece i roditelja a koje se biraju na osnovnu evidencije Centra za socijalni rad u Srebrenici.

“Cilj projekta jeste prevencija odvajanja djece od porodica i porijekla, jačanje kapaciteta porodica i zajednica, smanjivanje siromaštva koje će dugoročno doprinijeti samim porodicama. Srebrenica je izabrana na osnovu Studije izvodljivosti koja je sprovedena u nekoliko mjesta gdje smo odlučila da je naša podrška neophodna baš ovdje”, rekao je Zlatan Musić, direktor programa SOS Dječije selo Gračanica na današnjoj prezentaciji.

Program jačanja porodica SOS dječija sela sprovode već sedam godina i to u četiri grada sa ciljem omogućavanja osnovnih potreba za opstanak i razvoj svakog djeteta kroz obrazovanje i socijalnu podršku kao i jačanje porodice kao temeljne i zdrave okoline za razvoj djece.

Projekat je planiran tri godine, do avgusta 2018. godine i prve godine podržan je od La terra nostra organizacije.

SOS Dječija sela postoje u 134 držve sa tradicijom od 60 godina. U Bosni i Hercegovini postoje dva sela u Sarajevu i Gračanici koja trenutno brinu za 272 djece u 29 SOS porodice.

You must be logged in to post a comment Login