Predanost i borba najbolje opisuju Nikolinu Mijatović iz Bratunca

Da se uspjeh ne mjeri samo znanjem i ocjenama najbolje govori Nikolina Mijatović koja je nakon srednje škole prije par dana primljena na mehatroniku, Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet Novi Sad.

Završila je Elektrotehničku školu, smjer tehničar elektronike u Bratuncu i proglašena je za učenika generacije, a tokom svog školovanja uvijek se isticala u nastavnim kao i vannastavnim aktivnostima. Osnovnu školu završila je u Bratuncu, a kako kaže bila je odlična i nije težila da njeno znanje bude nagrađeno peticama.

Jedna od najdražih nagrada za nju je prvo mjesto na Republičkom takmičenju iz istorije koje je osvojila zajedno sa svojom koleginicom Lorom Tešić 2021. godine i povodom obilježavanja 30 godina Republike Srpske i proslave Dana Republike nagrađene su Plaketom “Amblem i zastava Republike Srpske”.

Nikolina je prepoznata kao nadarane osoba za umjetnost, a svoje talente prema igri, glumi, pisanju nikada nije krila i uspješna je u raznim oblastima gdje je i više puta nagrađivana.

“U KUD ‘Most’ sam od prvog razreda osnovne škole jer volim narodne igre i običaje, uživam u tome, a kroz nastupe u KUD-u imali smo priliku da predstavimo naš grad u mnogim zemljama, putujemo i upoznamo nove ljude”, kaže Nikolina.

Već sedam godina je članica Pozorišta mladih “Milica Topalović” iz Bratunca gdje je nastupila u petnaestak predstava, a ove godine je odlukom publike izabrana za najbolju mladu glumicu “Dana pozorišta 2023” u Bratuncu.

Kroz osmjeh kaže da uživa u stvarima koje radi, a da pored škole, kulturno-umjetničkog društva i pozorišta uživa u pisanju i volontiranju kroz Crveni krst što joj popunjava slobodno vrijeme.

Nikolina Mijatović

“Obožavam da pišem i nekoliko puta sam nagrađena za svoj rad. Izdvojila bih konkurse Crvenog krsta Republike Srpske na temu ‘Misli mine’ gdje sam osvojila treće mjesto i ovogodišnji konkurs ‘Živimo misiju humanosti’ gdje sam osvojila prvo mjesto. Posebno bih istakla pjesmu o mom razredu sa kojima sam se ove godine rastala, a koja ima 53 strofe i opisuje sve moje drugare i profesore i neke od najzanimljivijih situacija tokom školovanja”, rekla je Nikolina.

Ona dodaje da je prepoznala misiju i principe Crvenog krsta i rado se odazove da bude dio volonterskog servisa i pomogne ljudima, te je pozvala mlade ljude da se priključe i daruju svoje vrijeme i volontiraju jer osim što će se osjećati bolje, biće dobar primjer i drugima.

Opredijelila se da upiše mehatroniku ili biomedicinsko inženjerstvo u Novom Sadu i intenzivno se pripremala za polaganje prijemnog ispita, a na univerzitetima u Istočnom Sarasjevu bila je prva, a u Novom sadu deveta i izabrala je mehatroniku, Fakultet tehnički nauka.

“Imala sam želju da upišem Vojnoindustrijsko inženjerstvo u Kragujevcu i kroz razgovor sa ljudima koji se time bave saznala sam koliko su niske plate i koliko je teško doći do posla, pa sam se odlučila da probam mehatroniku kao prvu opciju ili biomedicinsko inženjerstvo kao drugu”, priča Nikolina.

Borba, porodica i nepravda su motiv da ne odustane

Najstarija sestra Milenka završila je psihologiju i godinama ne može da dođe do zaposlenja u svojoj profesiji i radi u jednom trgovačkom lancu, a njena majka Dušanka je narušenog zdravlja, otac Radmilo ratni vojni invalid godinama se bore da ćerkama pruže uslove za kvalitetno obrazovanje.

“Roditelji su nas uvijek učili da držimo do sebe i da obraz ne izgubimo i hodamo ponosno. Sve što su imali, čak i ono malo uložili su u nas da nas školuju. Znam da je mnogo nepravde, a najbolji primjer je moja sestra, ali opet ne želimo da odustanemo, borimo se kroz život i ne predajemo se”, govori Nikolina.

Završetkom fakulteta i pronalaskom zaposlenja želi da se oduži svojim roditeljima na svemu onom što su uradili za njih tri sestre sve ove godine, iskreno i bez rezerve.

Nikolina ne zna gdje će posao i studije odvesti, ali će nastojati da se bavi i onim stvarima u kojima uživa, gdje god bila biće i dalje najbolji ambasador ove opštine, poručila je.

You must be logged in to post a comment Login