Praznici nam stižu

“Januar je mjesec u kojem će se više od polovine stanovništva Republike Srpske iz petinih žila potruditi da u toku tog mjeseca pojedu bar dva omanja praseta, 10 kilograma kolača i raznih grickalica, sve redovne obroke koje inače jedu tokom godine kao i da popiju 100 litara alkoholnog i bezalkoholnog pića.”

Piše: Stanislava Šakota

Nema toge djeteta koje može odoljeti januaru. Svi se radujemo dolasku Nove godine jer je to ujedeno i momenat kada napokon možemo dati sebi oduška i malo popustiti “stegnuti kaiš”.

Januar je mjesec u kojem će se više od polovine stanovništva Republike Srpske iz petinih žila potruditi da u toku tog mjeseca pojedu bar dva omanja praseta, 10 kilograma kolača i raznih grickalica, sve redovne obroke koje inače jedu tokom godine kao i da popiju 100 litara alkoholnog i bezalkoholnog pića.

U prilog ovoj tvrdnji govori i činjenica da je samo u toku proslave Svetog Nikole u trebinjskoj hitnoj završilo njih pedeset sedam zbog prekomjernih količina hrane i pića unesenih u organizam.

Već početkom decembra počinju noćne more i budimo se samo sa jednom rečenicom u glavi – “Moram u šoping!”

Pored činjenice da nam predstoji period prežderavanja bez relaksacije praznici su ujedno i pravo vrijeme da svim dragim osobama pokažemo koliko su bitne u našem životu. Iako je sa manjkom novca i smanjenim prihodima teško pokazati veličinu ljubavi jer svi dobijene poklone okreću i prevrču pokušavajuči sa etikete da pročitaju otkinutu cijenu.

Pažnja nije više ono jedino što je bitno.

Koliko je neko bitan, drag i voljen zavisi od cijene poklona, jer… bitni ljudi u našim životima ne zaslužuju jeftine poklone.

Tu na scenu stupaju razne mikrokreditne organizacije spremne u svakom momentu zadovolje sve potrebe svojih klijenata. Tako da večina (znajući da po narodnim vjerovanjima ne valja dugovati za Božić) ipak odlučuje da se zaduži želeći da praznike proslavi “kako dolikuje”.

Ponašajući se u skladu sa običajima i tradicijom teško je sačuvati novac i zdravlje. Na početku svega pa i Nove godine je poneka nada i vjera u bolje sutra, u to ime živjeli.

Sretni praznici…

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login