Prava istina o zaštiti od sunca: Bijela odjeća vam još više šteti

Svijetla odjeća ljeti propušta najviše UV zraka pa tako one dopiru do vaše kože i štete vam. Kod sunčanih naočara je najbitnije da imaju 99-100 odsto zaštitu od UV zračenja.

Bijela boja vas još više izlaže suncu

Tamnije i jarke boje odjeće upijaju više UV zraka od svjetlijih nijansi. Takođe, čvršće tkanine poput platna i trapera više će vas zaštititi od prozirnih i lagano tkanih materijala. Bijela odjeća koju svi nosimo preko ljeta jer mislimo da manje privlači sunce potpuno je kriv izbor, ističu stručnjaci.

Stvar je u faktoru zaštite od ultraljubičastih zraka (UPF ultra protection factor). SPF faktor (sun protection factor) mjeri vrijeme koje je potrebno da koža izložena suncu pocrveni. Tako bijela t-shirt majica ima UPF faktor 7, dok zelena ima 10. U usporedbi s tim, denim košulja dugih rukava u tamnijoj boji ima UPF 1700. Ona gotovo u potpunosti blokira sunce. Tamnije i deblje pamučne majice kratkih rukava imaju UPF 50.

Pravilo koje vam najviše može pomoći u određivanju koliko vas vaša odjeća štiti od sunca je da je okrenete prema suncu i pogledate kroz nju. Ako svjetlost prolazi kroz nju, znači da i UV zrake prolaze, pa tako i kroz vašu kožu.

Preporučuje se nositi širu udobnu odjeću umjesto uske robe. Sve se češće može naći i odjeća koja ima ekstra zaštitu s određenim SPF faktorom.

Šeširi su neophodni 

Šeširi i kape su jako bitni prilikom zaštite. Većina karcinoma bazalnih stanica kože, 90 odsto njih, javljaju se na glavi ili na vratu. Zaštitite se sa šeširima sa širokim obodom koji će vam pokriti i vrat i dio ramena te gornji dio leđa.

Što sa sunčanim naočarima?

Površine na plaži reflektiraju UV zraka pa se koža i oči izlažu njima dvaput. Pijesak reflektira 15 odsto UV zraka, voda 10, a morska pjena oko 25 odsto. Polarizirane leće na sunčanim naočarima smanjuju odsjaj, ali UV zaštita je najvažnija pri izboru naočara – birajte one koji imaju filtere 99-100 odsto.

Kada su kreme za sunčanje učinkovite?

Kreme za sunčanje učinkovite su samo ako ih nanosite u debelom sloju na kožu. Neka vam vodič budu 2 pune žlice za cijelo tijelo, a veličina kovanice za lice. Nanesite kremu prije izlaska na sunce i ponavljajte mazanje svaka dva sata, odmah nakon kupanja, sušenja ručnikom ili jakog znojenja.

Koristite kreme s UVA I UVB zaštitom te faktor od 15 naviše. Kreme otporne na vodu djeluju oko 40 minuta ako ste ušli u vodu. One kreme na kojima piše “vrlo otporne na vodu” traju 80 minuta.

Izvor: 24sata.hr

You must be logged in to post a comment Login