Pozorište mladih iz Srebrenice i Bratunca – Kultura ruši granice

Mladi iz Srebrenice i Bratunca nedavno su udružili svoje snage i pokrenuli pozorišnu grupu koju čine mladi iz ove dvije opštine.

“Prije svega, ovo pozorište ne treba posmatrati kao zajedničko pozorište Bratunaca i Srebrenice već kao ideju mladih ljudi koji žele da svoje vrijeme iskoriste korisno i da kroz neke ovakve aktivnosti iskažu svoju kreativnost i neke svoje ideje”, rekla je Kristina Nikolić iz Bratunca.

Do sada, mladi iz ove dvije opštine najviše su sarađivali zajedno u sklopu Srednjoškolskog centra Srebrenica odakle je i krenula ideja o udruživanju.

mladi pozorište srebrenica i bratunac 02

Mlade je zbližio humanitarni rad i predstave koje su do sada realizovali, a osnivanje ovog pozorišta pomogao i profesor Ranko Jakovljević iz Bratunca.

“Od Opštine Bratunac dobili smo prostor u Domu kulture. Uvjek ima nekih obećanja, mi smo tek počeli da radimo a početak je uvijek najteži. Nadam se u skorije vrijeme nekoj većoj pomoći Opštine kako bi uspjeli u onom sto planiramo”, kaže Senad Džananović i dodaje da za srednjoškolce nije mala stvar nekoliko puta sedmično izdvojiti novac za taksi, u čemu im mnogo pomogne profesor Ranko koji ih nakon probe odveze nazad u Srebrenicu. 

mladi pozorište srebrenica i bratunac 03

“Trenutno u pozorištu ima oko 26 članova. Pripremamo “Ženske razgovore” i predstava se planira za 8. mart”, rekla je Ivana Tripić iz Srebrenice.

Novonastalo pozorište već ima kalendar nastupa, tako da pored 8. marta planiraju nastupiti i na pozorišnom festivalu “Cultural Pump Up” u Srebrenici kao i festivalu u Tuzli, a kako kažu, trenutno je najvažnije da se dobro pripreme.

mladi pozorište srebrenica i bratunac 04

“Ovo pozorište dosta znači mladim ljudima koji vole da glume i koji žele nešto pozitivno uraditi za svoj grad. Kroz ovo pozorište stičemo nova prijateljstva i velika iskustva”, kaže Senad.

Najvažniji segment udruživanja mladih iz dvije susjedne opštine jeste upravo kultura i druženje ali i motivacija drugih da trebaju nešto uraditi za svoje mjesto ukoliko žele da se kulturna dešavanja razvijaju. Mladi ovim činom pokazuju kolika je njihova moć u daljem suživotu svih različitosti i koliko nam malo treba da se okrenemo boljem i srećnijem životu.

Autor: M.Kojić

You must be logged in to post a comment Login