Poznate prve cijene maline u Bratuncu i Srebrenici

Na zasadima maline u Bratuncu i Srebrenici berba maline polako se privodi kraju, a otkupljivači su konačno izašli i sa prvim preliminarnim cijenama.

Tako su u hladnjači “Agro-dr” iz Bratunca izjavili da će cijena biti “oko tri marke“.

“Cijena maline biće oko tri marke, možda i više, ostalo nam je još neke stvari da utanačimo, ali nećemo iznevjeriti naše proizvođače“, rekao je Petko Rankić, vlasnik hladnjače ‘Agro-dr’, koja je prva u ovoj opštini izašla sa bar okvirnom cijenom, dok se ostale hladnjače još ne izjašnjavaju.

U naše dvije opštine u prethodnoj godini izgrađene su dvije velike i četiri manje hladnjače, a jedna je hladnjača proširena, ali se još ne oglašavaju sa cijenom.

Treba napomenuti da se očekivalo da otkupna cijena ne bude ispod 3,5 KM.

Iz srebreničke zadruge “Srebrenica” izašli su sa još uvijek nezvaničnom cijenom, takođe oko tri marke, kažu nam proizvođači.

“Niko nam ništa zvanično nije rekao, ali kažu da neće biti manje od 3 marke“, kaže Milanka Petrović, jedna od proizvođača koji malinu predaju zadruzi u Srebrenici.

Takođe, rečeno je da će sorta Miker biti plaćenija 0,10-0,30 KM od sorte Vilamet.

Ove godine rod maline je došao ranije, pa se sezona i završava mnogo ranije nego prethodnih godina.

Procjenjuje se da će ove godine rod maline na srebreničkim i bratunačkim plantažama biti oko 5.000 tona, i već nekoliko godina unazad ovaj broj je u porastu u ovim opštinama.

You must be logged in to post a comment Login