Pozitivne strane samačkog života

U svojoj knjizi “Going Solo”, sociolog sa Univerziteta New York Eric Klineberg, osvrnuo se na temu kako je biti samac u današnje vrijeme, kao i na percepciju javnosti u kojoj je nametnuta teza da osoba koja nije u ljubavnoj vezi nema javnog života.

No, ne misle svi tako, niti činjenice to pokazuju.

Urađene su i studije koje se bave pitanjem samaca i kako to utiče na njihov uspjeh.

Samci su više društveni

Istraživači kažu da su samci većinom češće u kontaktu sa porodicom, pomoći će im, ali i sprijateljiti se sa komšijama. Jedno istraživanje takođe kaže da samac provede otprilike 12 minuta dnevno u razgovoru sa drugim ljudima, dok udati to čine 7-8 minuta. Takođe, biti samac ne znači da je ta osoba osuđena na usamljenost i osjećaj izolovanosti.

Samci imaju više vremena za sebe

Ukoliko više vremena provodite sami sa sobom, to vam pomaže da otkrijete ko ste, kao i smisao i svrhu vašeg života.

Samci imaju više slobodnog vremena

Samci imaju više slobodnih aktivnosti od udatih i oženjenih. Oni tako prosječno potroše 5,56 sati dnevno na slobodne aktivnosti u poređenju sa udatim i oženjenim koji potroše 4,87 sati. Samci takođe više vježbaju, bave se sportom, više gledaju televiziju, igraju igrice i provode više vremena na kompjuteru.

Samci imaju manje pravne obaveze

Kada se udate za nekoga, to vas čini legalno odgovornim za njegove finansijske greške, a postajete i odgovorni da dijelite kredit.

Biti samac rezultuje većom platom za žene

Žene imaju veću platu kada su slobodne u poređenju sa udatim koleginicama.

Samci rade manje sati nego oženjeni muškarci

Muškarci koji nemaju djevojku između 28 i 30 godina rade manje 441 sat van posla nego njihove oženjene kolege, dok muškarci između 44 i 46 rade 403 manje sati ako su slobodni.

Samci više vježbaju

Istraživači sa Univerziteta Maryland su otkrili da muškarci i žene u godinama od 18 i 64, koji nikad nisu bili oženjeni ili udati, više puta vježbaju tokom sedmice od onih koji su udati ili razvedeni. Druga studija je pokazala da samci imaju 25 odsto manje šanse da budu gojazni u poređenju sa oženjenim.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login