Povratak raseljnih ljudi još nije završen

U Bratuncu je danas održan sastanak na temu održivog povratka koji je organizovala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku govorilo se o potrebnim uslovima za održivi povratak, ali i brojnim otežavajućim faktorima i nedostaka podrške organizacija i institucija.

Učešće na skupu uzeli su načelnik Bratunca, Nedeljko Mlađenović, Keli Mur, šefica Kancelarije OSCE-a u Srebrenici, predsjednica Udruženja za održiv povratak Merhunisa Zukić, državni ministar za ljudska prava Maksima Maksimovića, ministar za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona Ivana Jukića i Muhamed Suljić iz Ekonomsko – privredne institucija (EPI) iz Bratunca

Suljić je predstavio je šest projekata kojim bi se uposlilo 100 povratnika, a isto toliko kooperanata bi bilo angažovano.

Načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović, rekao je da su projekti EPI-a realni i prihvatljivi,  i isplatljivi su od dosadašnjih humanitarnih pomoći koje su spriječile razvoj održivog povratka i naglasio da lokana zajednica nema sredstava za realizaciju održivih povrataka, ali bi tu podršku trebale pružiti državne i entitetske institucije.

Na skupu je rečeno da povratak još nije završen i da postoje projekti za koje bi trebali aplicirati entitetski i državni organi kako bi se svim ljudima omogućio povratak na njihovo ognjište.

Foto: Sakib Smajlović

You must be logged in to post a comment Login