Povećana plata radnicima Opštinske uprave opštine Srebrenica

Na Skupštini opštine Srebrenica krajem juna odbornici su jednoglasno donijeli odluku o visini odborničke naknade koja će iznositi 50 odsto od prosječne prošlogodišnje neto plate isplaćene u opštinskoj upravi, kako se isplaćuju odbornički dodaci.

Ovu informaciju mnogo si dočekali sa nezadovoljstvom jer zapravo ne znaju kolika su primanja odbornika u ovom parlamentu.

Prema informacijama iz Odjeljenja za finansije ove opštine trenutna nadoknada za odbornike iznosi 437,50 KM, ili polovina prosječne plate iz prošle godine koja je bila 875 KM.

Na ovaj iznos odbornicima se isplaćuje i dnevnica od 100 KM po održanoj skupštini.

Prošle godine nadoknada za odbornike iz lokalnog parlamenta iznosile su 432 KM, što znači da su ove godine uvećane za 5,50 KM.

Iz ovog odjeljenja kažu da odbornici tek naredne godine mogu osjetiti povećana jer bi primanja svih zaposlenih u Opštinskoj upravi Srebrenica trebala biti uvećana za 10 odsto čime će doći i do porasta prosječne plate, a samim tim i odbornički paušali koji iznose polovinu prosječne plate iz prošle godine.

Najviše kritika na račun povećanja paušala odbornika iznosili su građani koji su ih i birali. Iako su članovi Parlamenta BiH sebi uvećali plate za 500 KM, 5,50 KM je iznos za žaljenje, a ne kritike.

U Republici Srpskoj prošle godine prosječna plata iznosila je 1.546 KM, a sada je minimalac 650 KM, no divljanje cijena osnovnih životnih namirnica, ali i svih drugi niti jedno dosadašnje povećanje ne može uravnotežiti.

Nedavno je zbog generalne situacije sa cijenama i rastom troškova života plata uvećana svima za 10 odsto.

You must be logged in to post a comment Login