Potpisani sporazum o saradnji Udruženja dijabetičara Srebrenice sa partnerima

Udruženje dijabetičarima Srebrenice juče je sa javnim institucijama, organizcijama i medijima potpisalo sporazume o saradnji sa ciljem podizanja svijesti građana Srebrenice o dijabetesu.

„Aktivnosti povodom Svjetskog dana dijabetičara 14. novembra organizovali smo i današnju aktivnost jer nismo mogli ranije zbog investiciono-razvojne konferencije ali i i vikenda kada je ovaj dan padao, u subotom kada je malo naroda u Srebrenici. Ovim želimo ojačati našu saradnju i zajedno sprovoditi aktivnosti kako bi se ova bolest smanjila“, rekao je Miloš Nikolić, predsjednik Udruženja dijabetičara Srebrenice

Nikolić je istakao da je potpisivanjesporazuma sa ciljem kreiranja dokumenta sa kojim ovo Udruženje već uspješno sarađuje te da je na današnjoj aktivnosti predstavljena i Deklaracije o proširenju mreže osoba sa dijabetesom i Povelju IDF koji u sebi sadrži pravo na lječenje, informacije i edukaciju, socijalnu pravdu ali i obaveze oboljelih od ove bolesti.

„U proteklom periodu organizovali smo nekoliko aktivnosti, ulične akcije mjerenja šećera u krvi kao i druge akcije. U narednom periodu akcije će se održati na čitavoj teritoriji opštine Srebrenica. Zanimljiv podatak koji sam i ja nedavno saznao jeste da čak 50 posto ljudi koji ima dijabetes ne zna da boluje od te bolesti i da se dijganoza otkrije u prosjeku tek za osam godina. Odlučili smo da u pripremimo upitnik za građana Srebrenice, koji nisu oboljeli od ove bolesti, odgovorima na pitanja mogu saznati kakvo je njihovo zdravstveno stanje i da li im prijeti dijabetes“, rekao je Predrag Petrović, sekretar Udruženja.

Udruženje dijabetičara Srebrenice je i autori Deklaracije o proširenju mreže osoba sa dijabetesom koja je usvojena na sjednici Saveza dijabetoloških udruženja Republike Srpske u Doboju 10. novembra kako bi se osoboma sa ovom bolešeću omogućilo što kvalitetnije liječenje.

Korisnici Centra za mentalno zdravlje iz Srebrenice predstavili su svoj rad sa muzičarem iz kreativno-terapeutske organizacije Crea Thera i tom prilikom odsvirali nekoliko pjesama.

Naš portal je takođe jedan od potpisanika sporazuma sa Udruženjem Dijabetičara Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login