Potpisan sporazum o regionalnoj saradnji mladih Birač regije

Članovi Lokalne akcione grupe “Drina-Birač” (LAG) danas su u Milićima potpisali sporazum o reginalnoj saradnji čime su se definisale obaveze i prava svih učesnica ove inicijative.

Sporazum su potpisali predstavnici Omladinskog savjeta Srebrenica, Omladinski savjet Milići i Omladinski savjet Zvornik koji čine Omladinsku lokalnu akcinu grupu (OLAG) dok će ostale članice, predstavnici Vlasenice i Bratunca, ovaj sporazum potpisati naknadno.

“Drago mi je da su mladi prepoznali inicijativu regionalnog udruživanja i da će predstavnici organizacija iz pet opština iskoristiti mogućnosti koje ovaj projekat nudi i da će doprinijeti podizanju standarda života cijele regije Birač. Projekti će obuhvatiti različite oblasti obrazovanja, poljoprivreda, stočarstvo i pčelarstva”, rekao je Slaviša Čanić, projekt menadžer UNDP za regiju Birač.

Prije više od godinu dana na inicijativu UNDP-a i omladinskih radnika formirana je Lokalna akciona grupa (LOG) koja je okupila krovne i najveće omladinske organizacije iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice i Zvornika sa ciljem umrežavanja i zajedničkog pristupa u daljim velikim regionalnim projektima.

“Cilj je da zajedničkim snagam apliciramo za velike projekte i na taj način postanemo dominatni ali i ojačamo regionalnu saradnju koja već dugo postoji te je je ovaj dokument važan zbog poboljšanja uslova mladih na ovoj regiji”, rekao je Nemanja Zekić, predsjednik Omladinskog savjeta Srebrenica.

lag sporazum u milićima 02

Predsjednik Omladinskog savjeta Milići Stefan Milić izrazio je zadovoljtvo potpisivanjem ovog sporazuma o saradnji i istako važnost regionalnog umrežavanja.

“Nama je u cilju da zajedno radimo i stvaramo mogućnosti za omladinu. Od ovog projekta imamo velika očekivanja jer postoji mogućnost širenja LAG-a a interes UNDP-a je veliki.”

Tokom avgusta ovu omladinsku inicijativu očekuju prvi projektni pozivi i početak duge i uspješne regionalne saradnje.

LAG “Drina-Birač” formiran je u okviru “Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač” pri UNDP-u. Projekat finansira Vlada Kraljevine Holandije u pet opština Milići, Vlasenica, Bratunac, Srebrenica i Zvornik, a implementiraju ga UN agencije – UNDP, UNHCR i UNICEF.

You must be logged in to post a comment Login