Postavljena dva plastenika za sadnice maline u Bratuncu

U novoformiranom rasadniku jagodičastog voća u Čolakovićima, opština Bratunac, postavljena su dva plastenika površine po 100 metara kvadratnih, a u toku je i postavljanje staklenika površine 200 metara kvadratnih.

Direktor preduzeća „Malina-Bratunac“ Marina Jovanović rekla je da će se u plastenicima proizvoditi kontejnerske sadnica maline, koja će biti distribuisana u Bratuncu i šire.

“Na površinama izvan plastenika uzgajaćemo sadnicu golih žila. Rasadnik je formiran u oktobru 2015.godine i tada je zasađeno 13.500 sadnica maline od čega 10.000 sadnica ‘vilameta’ i 3.500 sadnica ‘mikera'”, rekla je Jovanovićeva.

Istakla je da je sadni materijal sertifikovan i da je uvezen iz Švajcarske zahvaljujući donatorskim sredstvima Japanske agencije za međunarodni razvoj (JICA).

postavljen rasadnik opština bratunac 02

“Očekujemo da će do oktobra stići, takođe sertifikovan, sadni materijal za još 4 hektara površina”, rekla je Jovanovićeva.

Opština Bratunac je, u skladu sa odlukom lokalne Skupštine, kupila zemljište za rasadnik čime će znatno doprinijeti razvoju malinarstva, a zainteresovanim domaćinstvima pomoći da počnu ili prošire proizvodnju maline.

Izvor: Opština Bratunac

You must be logged in to post a comment Login