Poslovi koji negativno utiču na zdravlje

Neki poslovi mogu imati razoran uticaj na zdravlje zaposlenih, čak i ako poslodavci tvrde drugačije. Pogledajte listu 13 najgorih zanimanja na svijetu.

Stjuardese

Ovaj posao može biti veoma stresan. Vrijeme nije određeno, što bi moglo uticati na zdravlje i imunitet osobe. Stjuardese moraju imati sve pod kontrolom sve vrijeme i moraju ostati mirne u svakoj situaciji.

Zubari

Srećom, ovaj posao donosi mnogo novca, ali zato materijali sa kojima zubari rade mogu biti veoma opasni. Infekcije kože su sasvim uobičajene, a oštri predmeti takođe mogu dovesti stomatologa u opasnost.

Radiolozi

Ljudima se generalno ne preporučuju česta snimanja, onda možete zamisliti koliko je ovo opasno po radiologe koji su zračenju izloženi svakog dana.

Instaleri i serviseri liftova

Oni su izloženi veoma opasnim uslovima rada. Postoji rizik od dobijanja opekotina, posjekotina, uboda i elektro-šokova.

Sestre na intenzivnoj njezi

Ove sestre rade sa pacijentima koji pate od ozbiljnih oboljenja. Izložene su raznim infekcijama, toksinima i radijaciji.

Veterinari

Oni liječe životinje i u kontaktu su sa bolestima svakog dana. Psi lutalice obično sa sobom donose razna oboljenja. Veterinari su odabrali da se bave ovom humanom profesijom, uprkos rizicima koje ovo zanimanje nosi.

Piloti, kopiloti, inženjeri leta

Ove profesije djeluju uzbudljivo, međutim, one zahtijevaju odgovornost i suočavanje sa stresnim situacijama. Piloti usmjeravaju letove i provode mnogo vremena sjedeći. Oni takođe mogu biti izloženi radijaciji i toksinima u kabini.

Ljekari za stopala

Oni se bave bolestima i deformitetima stopala. Na stopalima se nalaze biološke čestice prljavštine, a ovi ljekari su njima svakodnevno izloženi. One mogu izazvati kašalj, napade astme, konjuktivitis i svrab.

Skupljači materijala za reciklažu

Oni skupljaju sekundarne sirovine i utovaruju ih u kamione. Izloženi su mnogim otrovnim supstancama i bolestima.

Rudari

Ovaj posao je uvijek bio nesiguran. Mnoge nesreće se dešavaju u rudnicima. Rudari su opasnosti od eksplozija, posjekotina, opekotina… Čak i galama i curenje gasa mogu oštetiti njihovo zdravlje.

Tretman otpadnih voda

Kada je ova profesija u pitanju, ljudi su u opasnosti od bolesti kao što su kolera i tifus.

Tehnolozi nuklearne medicine

Ovi naučnici rade na pripremi radioaktivnih izotopa za upotrebu u dijagnostičkoj medicini. Oni su izloženi radijaciji i kontaminaciji svakodnevno.

Radnici na kranu

Oni pripremaju mašine za rad i regulišu pumpe za cirkulaciju blata. Oni su svakodnevno izloženi opasnosti na ovakvom poslu.

Izvor: Fokuzz.com

You must be logged in to post a comment Login