Poslodavci i dalje insistiraju na pomjeranju roka za plaćanje PDV-a

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Unija poslodavaca Republike Srpke pozdravljaju odluku Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH o usvajanju izmjena i dopuna Zakona o PDV-u kojima se prag za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 povećava na 100.000 KM, ali će nastaviti da insistiraju na pomejranju roka za plaćanje PDV-a.

„Na ovaj način se u značajnoj mjeri pojednostavljuje i olakšava poslovanje mikro i malih preduzeća u BiH. Ali moramo izraziti razočarenje činjenicom da nije usvojena izmjena i dopuna zakona koja predviđa plaćanje PDV-a posljednjeg dana u mjesecu, a ne desetog u mjesecu kao što je sada slučaj. Opet ponavljamo da je postojeći rok prekratak za pojedine poreske obveznike, naročito ako u ovom periodu imaju dva vikenda i praznik“, navode iz UPFBiH i UPRS i ističu da poreski obaveznik plaća zatezne kamate ukoliko ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku.

Iz UPFBiH podsjećaju da su u dokumentu „Šta poslodavci očekuju od vlasti“ koji je uoči izbora prošle godine poslan svim političkim strankama dostavljen prijedlog izmjena Zakona o PDV-u koje imaju za cilj olakšavanje poslovanja privrednim subjektima, jačanje konkurentnosti i usklađivanje poreske politike u oblasti indirektnih poreza sa zemljama regiona i članicama Evropske unije.

Između ostalog, navodi se dalje u saopštenju, prijedlog poslodavaca je bio i da se izmjenama Zakona o PDV-u ukine pravo na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena.

Poslodavci naglašavaju da će nastaviti da instistiraju na doradi i poboljšanju Zakona o PDV-u.

„Nastavićemo instistirati na pomjeranju roka za plaćanje PDV-a na zadnji dan u mjesecu i ukidanju prava (ili obaveze?) na odbitni PDV na fakture koje nisu plaćene. Očekujemo da se ove izmjene i dopune ponovo nađu pred poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH u prvoj polovini naredne godine“, poručuju iz UPFBiH i UPRS, piše Capital.ba.

You must be logged in to post a comment Login