Portret Senad Omerović

Izložba fotografija “Srebrenica danas” fotografa Dejana Petrovića kroz koju je obrađeno osam portreta četrnaest ljudi predstavlja vizuelni portret grada i njegovih stanovnika.

Portret Senad Omerović

Senad je započeo posao s tri plastenika 2009. godine, prvi koji se okušao u ovakvom poduhvatu u ovim krajevima od završetka rata. Danas proizvodi 100 tona voća i povrća i mogao bi učiniti i mnogo više. Zemljište je dobro, plodno i vode ima svuda oko nas. Investitori pokazuju interes, ali ono što nedostaje je kvalificirano osoblje, veća područja nepodijeljenog zemljišta i poduzetnički duh.

Ovaj portret prati tekst Borisa Budena “Srebrenica nakon komemoracije: Ka politici osvete” koji govori o kulturi komemoracije, političkim ciljevima i svrsi mjesta kao što je Memorijalni centar Potočari.

Buden je pisac, novinar, kulturni kritičar i prevodilac.

srebrenicatoday003

Pored Srebrenice, izložba je postavljena u Beču a od danas biće postavljena i u Beogradu, a uskoro i drugim svjetskim gradovima.

Projekat je podržala ERSTE Fondacija i Fondacija Bauern Helfen Bauern – Bratunac.

Portal eSrebrenica.ba u narednim danima donosiće po jedan portret učesnika vizuelnog portreta – “Srebrenica danas” sa dijelovima iz tekstova koje su pisale istaknute ličnosti iz BiH i svijeta.

You must be logged in to post a comment Login