Portret Emin Bektić

Izložba fotografija “Srebrenica danas” fotografa Dejana Petrovića kroz koju je obrađeno osam portreta četrnaest ljudi predstavlja vizuelni portret grada i njegovih stanovnika.

Portret Emin Bektić

Emin je sreo Sabinu u Drezdenu, gdje je došao kao izbjeglica iz ratom razorene Bosne. Nakon 33 godine rada u njemačkim rudnicima, jedina želja koju je imao bila je da se vrati u svoj rodni grad i živi miran život sa svojom obitelji. Danas, Emin provodi koliko god može vremena napolju, sa svojom suprugom, četiri kćerke i šesnaest konja. Nakon svih godina provedenih pod zemljom, nebo je jedina stvar koju Emin želi vidjeti.

Ovaj portret prati tekst Harisa Pašovića “Naši životi i naše smrti” koji govori o radu Amora Mašovića, koordinatora Instituta za nestale osobe BiH koji tokom svog rada otkriva masovne grobnice i pronalazi nestale osobe.

Pašović je pozorišni i filmski reditelj, profesor i umjetnik.

srebrenicatoday002a

srebrenicatoday002b

Pored Srebrenice, izložba je postavljena u Beču a od sutra biće postavljena i u Beogradu, a uskoro i drugim svjetskim gradovima.

Projekat je podržala ERSTE Fondacija i Fondacija Bauern Helfen Bauern – Bratunac.

Portal eSrebrenica.ba u narednim danima donosiće po jedan portret učesnika vizuelnog portreta – “Srebrenica danas” sa dijelovima iz tekstova koje su pisale istaknute ličnosti iz BiH i svijeta.

You must be logged in to post a comment Login