Portret Ćamka, Kadira, Fatima i Đeneta Bektić

Izložba fotografija “Srebrenica danas” fotografa Dejana Petrovića kroz koju je obrađeno osam portreta četrnaest ljudi predstavlja vizuelni portret grada i njegovih stanovnika.

Portret Ćamka, Kadira, Fatima i Đeneta Bektić

Čamka je rođena u Njemačkoj, prije nego što su njeni roditelji Emin i Sabina odlučili da se vrate i počnu novi život u brdima oko Srebrenice. Kadira, Fatima i Djenata su uslijedile nakon nje, što čini ovo domaćinstvo pretežno ženskim, što nije lako ako živite životom izoliranim kao što je njihov. Međutim, težak život sa mnogim dnevnim obavezama i 16 konja o kojima se brinu nije ostavio traga na njihovim ocjenama i sve četiri su odlične učenice. I ne bi mijenjale svoje konje ni za šta.

Ovaj portret četiri sestre iz Jasenove prati tekst Wolfganga Petritscha “Moja Srebrenica” koji govori o tome kako je izgrađen Memorijalni centar Potočari.

Petritsch je bio Visoki predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, specijalni izaslanik EU za Kosovo.

srebrenicatoday001b

srebrenicatoday001c

srebrenicatoday001a

Pored Srebrenice, izložba je postavljena u Beču a od utorka biće postavljena i u Beogradu, a uskoro i drugim svjetskim gradovima.

Projekat je podržala ERSTE Fondacija i Fondacija Bauern Helfen Bauern – Bratunac.

Portal eSrebrenica.ba u narednim danima donosiće po jedan portret učesnika vizuelnog portreta – “Srebrenica danas” sa dijelovima iz tekstova koje su pisale istaknute ličnosti iz BiH i svijeta.

You must be logged in to post a comment Login