Porodica Sekulić iz Bratunaca useljena u novi dom

Šestočlana porodica Sekulić iz sela Grabovačka Rijeka kod Bratunca, koja je godinama živjela u uslovima nedostojnim čovjeka, juče se uselila u novu montažnu kuću, koju su dobili zahvaljujući pomoći dobrih ljudi.

Sreća i osmijesi zbog novog doma nisu silazili sa lica ove porodice, kojoj je novi dom obezbijedilo preduzeće “Savox” iz Milića.

Buđavi i oronuli zidovi, zemljani pod, nedostatak vode i kupatila postali su prošlost za mališane Ružicu, Novaka, Mihajla i četvoromjesečnu bebu Ivanu, o kojima je “Glas Srpske” ranije pisao. Topao, čist dom, mnoštvo igračaka i kreveti za svakog mališana više nisu samo san.

poredica-sekulic-dobila-kucu-02

Djeca su užurbano prelazila iz jedne prostorije u drugu, razgledajući novi namještaj, a najviše ih je oduševilo kupatilo i to što sada u kući imaju vodu, što je do sada za njih bila nepoznanica.

Radost nisu krili ni njihovi roditelji, otac Stanko i majka Vera. Glava porodice kaže da je nova kuća ostvarenje njihovih dugogodišnjih želja.

“Kuća izgleda prelijepo. Konačno imamo kupatilo, mašinu za pranje veša, vodu direktno u kući, o čemu smo mogli samo sanjati. Djeca imaju čiste krevete, biće im toplo, a dobili su i mnogo nove odjeće i igračaka. Sve u svemu, presrećni smo”, kaže Stanko Sekulić zahvaljujući se svim ljudima koji su pomogli njegovoj porodici.

Ulogu Djeda Mraza, bar kad su u pitanju mali Sekulići, odigrala je Svjetlana Ćodo, koja je pokrenula akciju pomoći za ovu porodicu i zahvaljujući kojoj je njihov život dobio nove obrise. Ona je već godinu uz Sekuliće i pomaže im.

“Konačno sam uspjela da ih preselim u novu kuću sa svim potrebnim stvarima za jedno domaćinstvo. Riječima se ne može opisati sreća koja se oslikava na njihovim licima, što i u meni budi divna osjećanja. Pomagati drugima je nešto najbolje što možemo učiniti”, kaže Ćodo.

Dodala je da novi dom Sekulića ima 50 kvadrata, odnosno dvije dječije sobe, kuhinju sa dnevnim boravkom, te hodnik i kupatilo, kao i da je 80 odsto namještaja u kući novo.

“Djeca prvi put u svojoj kući vide kupatilo i vodu kako curi iz česme. Sve što je njihovim vršnjacima normalno, za njih je doživljaj”, ispričala je Ćodo.

Uz pomoć Centra za socijalni rad u Bratuncu porodicu će svakodnevno posjećivati žena koja će pomagati majci Veri, koja ima mentalnih poteškoća. Ona će se brinuti o bebi i pripremati ručak, a jednom sedmično u posjetu će im dolaziti druga žena koja će čistiti kuću i voditi računa o higijeni mališana.

“Opština Bratunac će plaćati te dvije žena, a lokalna zajednica je finansijski pomogla da se priključi električna energija, te izgradi septička jama i šaht. Namještaj, odjeću, obuću i suđe smo obezbijedili uz pomoć donacija ljudi iz cijele RS i BiH, ali i iz inostranstva”, kazala je Ćodo.

Ova humanitarka je mališane porodice Sekulić upoznala prije godinu prolazeći pored njihove kuće tokom putovanja na posao. Kada je vidjela uslove u kojima žive djeca, odličila je da da sve od sebe da bi im pomogla.

Beba mora u bolnicu

Beba Ivana, koja je dva mjeseca nakon rođenja završila u bolnici, zbog neuhranjenosti i loše higijene, sada opet mora u ruke ljekara, jer ima problema sa mišićima.

“Mala Ivana ima problema sa ručicama, jer mišići ne funkcionišu kako treba, zbog čega će za desetak dana morati u Banjaluku na pretrage. U bolnici će ostati sve dok joj ne bude uspostavljena dijagnoza”, kaže Svetlana Ćodo.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login