Popravka puta Srebrenica – Milići preko Vijogora

„Delegatski list“ – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 1

Februar 1979. godine

Popravka puta Srebrenica – Milići preko Vijogora

Možda nijedna mjesna zajednica na našoj opštini nije pretrpjela tolike kritike kao ova u Srebrenici. Bilo je i razloga. Ovdje se vrlo rijetko i teško okupljaju građani na zborove i druge dogovorene sastanke. Onda nije ni čudo što se teško organizuju konkretne akcije od zajedničkog interesa za Mjesnu zajdnicu.

Inače, Mjesna zajednica Srebrenica sa svojih 6.000 stanovnika predstavlja i brojno i ekonomski najrazvijeniju mjesnu zajednicu na opštini. Tu živi i rad više osnovnih organizacija udruženog rada, društvene, političke i kulturne organizacije i institucije. Okolna sela: Fojhare, Vijogor, Orahovicu, Čičevce, Pusmuliće i Bajramoviće po logici stvari tište drugi problemi. Sve te interese treba uskladiti, objediniti i mobilisati radne ljude i građane na rješavanju konkretnih životnih problema. A njih ima mnogo.

Kada smo upitali Džamaila Kubura, predsjednik Skupštine Mjesne zajednice u Srebrenici koji su to prioritetni zadaci koje će Mjesna zajednica u ovoj godini rješavati, on nam je pročitao iz Programa rada one, po njegovom mišljenju, najvažnije.

Radi se prije svega, istako je Kubura, o dovršavanju poslova o elektifikaciji neelektrificiranih sela: Čičevaca, Jesanove i Kiprove kao i rekonstrukcija dotrajale mreže u selu Gostilju. Sa ovim zahvatom riješiće se problem preko 50 domaćinstava. Apsurdnno je, ali je tako, istakao je Kubur, da na domaku Srebrenice i u okvirima najrazvijenije Mjesne zajednice rješavamo probleme elektrifikacije sela što su najudaljenije i daleko manje mjesne zajednice na opštini davno riješile.

Drugi poduhvat koji planira Mjesna zajednica Srebrenica jeste bakteriološko ispitivanje voda za piće kako bi se otklonile mogućnosti zaraznih bolesti. Ova akcija vodiće se zajedno sa mjesni zajednicama Potočari i Sase.

Ništa manje nije vrijedna akcija na uređivanju seoskih dvorišta, izgradnju higijenskih klozeta, regulisanje deponija đubrišta i td.

Popravka puta Srebrenica – Milići peko Vijogora biće organizovana putem masovnije radne akcije gdje bi učestvovali i građani sa područja Mjesne zajednice Sućeska.

Kada je u pitanju grad Srebrenica onda je Program i plan rada Mjesne zajednice bogat i sveobuhvatan. Pored uređenja grada, njegujući i dalje takmičenje za najbolje dvorište, balkon i cvijeće, treba rješavati akutne probleme parking-prostora, aktivizacijom kućnih savjeta i interesnih zajednica poduzeti konkretne mjere na saniranju stanja i zaštiti stambenih zgrada, urbanističkom rješavanju lokacije groblja i td.

Zanatske usluge, kako kaže drug Kubur, poodavno traže konkretan rad i aktivnost. Pored zakonske regulative koja mora da prethodi našoj aktivnosti u smislu davanja raznih olakšica sitnim zanatlijama. Mjesna zajednica i sama mora da se pobrine o iznalaženju prostorija, organizovanju zanatlija i udruženja. Nasušna je potreba, na primjer, ovdje za elektroinstalateskim, radio i tv. Mehaničarskim, sitnim stolarskim, vodoinstalaterskim i drugim uslugama.

U radu ove Mjesne zajednice i drugih do sada je bio neriješen problem radnih prostorija, administrativnih i drugih stručnih usluga. Po mišljenju predsjednika Skupštine, ovaj problem će se ovdje ubrzo riješiti. Inače, kako smo obavješteni od sagovornika, nekad dolazimo u smješnu situaciju da šaljemo podatke opštinskim referentima na pojedine dopise, umjesto da bude obrnuto: da se opštinske službe angažuju na pružanju stručno-administrativne pomoći Mjesnim zajednicama.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login