Popodnevna dremka može biti korisna za mozak: Istraživanja došla do zaključaka koji će se dopasti svima koji vole da prilegnu nakon ručka

Nema baš svako priliku da spava popodne, a koliko je dnevni odmor koristan za naš organizam pokušali su da otkiju stručnjaci.

Neki smatraju da ovakva navika nije dobra jer može ometati noćni san, ali i ukazati na ozbiljne bolesti i stanja. Ipak postoji opšti konsenzus o tome da dremanje može biti zdravo i korisno za osobe koje tokom dana moraju da nadoknade san, ali samo ako traje minimum 20 do 30 minuta ili ne duže od 90.

Stručnjaci smatraju da je idealno vreme za dremanje odmah posle ručka, a ne kasno popodne ili blizu noćnog spavanja.

Prema istraživačima Univerziteta u Londonu, redovni popodnevni odmor od oko 15 minuta poboljšava i realizaciju određenih kognitivnih zadataka.

Naučnici su analizirali genetske podatke ispitanika (njih 375.000) a zaključak je da je spavanje popodne uzročno povezano s poboljšanim zdravljem mozga i kognitivnim zdravljem uopšteno, a povećava i ukupni volumen mozga koji opada s godinama.

Skeniranje ovog dela glave kod ispitanika pokazalo je da je onima koji redovno dremaju popodne mozak veći za oko 15 kubnih centimetara i da je za otprilike 2,6 do 6,5 godina “mlađi”, u odnosu na one koji ne odmaraju danju, pišu NOvosti.

You must be logged in to post a comment Login