Poplave u BiH: Koliko smo novca dobili i na šta je potrošen

Na donatorskoj konferenciji u Briselu 2014. godine milijarda i po eura obećana je za pomoć Srbiji i BiH nakon poplava. U Sarajevu je održana analiza – koliko novca smo dobili i na šta je potrošen.

Maja 2014. godine nezapamćene poplave pogodile su BiH, Srbiju i Hrvatsku. Vodene bujice zatekle su djecu u vrtićima, građane na ulicama, radnike u preduzećima. Prepolovljene ili zatrpane kuće, čamci na ulicama, evakuacije helikopterima. Takve slike gledali smo danima. Više od milion ljudi bilo je pogođeno samo u našoj zemlji.

Iza sebe voda je ostavila nesagledive posljedice. Procijenjena je šteta od četiri milijarde maraka. Svijet je želio pomoći. Već u julu na zajedničkoj donatorskoj konferenciji za Srbiju i BiH prikupljena je milijarda i po eura. Nakon više od godine pitanje – na šta je novac potrošen.

“Najviše na infrastrukturu, objekte… samo je prvi dio potrošen”, kazala je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prva i izbjeglice.

A potrošeno je 210 miliona eura od obećanih oko 810 miliona. Napominjemo, manji dio su bespovratna sredstva – 138 miliona. Ostatak od 670 miliona je u formi kredita. Predstavnici EU kažu bilo je pokušaja zloupotreba – ali spriječene su.

“Bilo je aplikacija, da se popravi nečija kuća za koju se ispostavilo da nije oštećena u poplavama već da je nečija vikendica. Mislim da smo imali dobar sistem jer smo to uočili i spriječili”, komentarisao je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Zapad nakon obnove očekuje drugačiji pristup. Prevenciju.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login