Položaj žena u našim krajevima i dalje je veoma težak

Udruženje žena “Maja” Kravica postoji od 2001. godine, a trenutno ovo udruženje broji čak 64 članice. Ponosne su na hladnjaču kapaciteta 50 tona i na zasad od 10 duluma maline, koji su vlasništvo zadruge “Žena”, a koja je prva ženska zadruga u BiH, osnovana upravo na inicijativu UŽ “Maja”.

Kako kažu, najveći projekti na kojima su radile jesu oni podržani od CARE International Sarajevo i UN Women.

“Naši najveći projekti su usmjereni na segmente ekonomskog jačanja žena kroz podršku razvoja agro-biznisa iz malinarstva, plasteničke proizvodnje, mljekarstva, medarstva i stočarstva. Znamo da žena koja ima ekonomsku nezavisnost lakše se bori za svoja prava, kako u porodici tako i u društvenoj zajednici”, rekla je Nada Marković, predsjednica udruženja žena “Maja” i koordinatorica projekata, i dodala da oni, kao ženska organizacija, pokušavaju da omoguće legalni plasman robe ili proizvoda korisnica, pa su tako 2013. godine registrovale i OPZ “Žena”.

“Zadruga opslužuje potrebe naših korisnica koje su kooperantice, a u sklopu zadruge radi i naša hladnjača”, rekla je Markovićeva.

UŽ Maja

Foto: Facebook/Maja Kravica

Pored Nade Marković, u UŽ “Maja” Kravica zaposlene su i Vesna Erić, zamjenica predsjednice i asistent na projektima, i Marija Milovanović, master inženjer poljoprivrede.

Trenutno implementiraju četiri veća projekta, a planovi za budućnost odnose se i na njihov dosadašnji rad, i to na misiji koja bi, po njihovim riječima, glasila: Podsticanje aktivnije uloge žena i ženskih grupa u razvoju civilnog društva, istovremeno se zalažući za poštovanje ženskih ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života.

Međutim, najveći problem predstavljaju im finansije, jer nikakav budžet od Opštine ne dobijaju, pošto nisu organizacija od javnog interesa, ali zahvaljujući projektima uspijevaju da se održe sve ove godine.

Vesna Erić i Nada Marković

Foto: Facebook/Vesna Erić

Na kraju razgovora, Nada Marković se osvrnula na položaj žena u našem okruženju, koji je, prema njenom mišljenju, još uvijek jako težak.

“Položaj žena je, uprkos svim udruženjima i akcijama, i dalje nepovoljan. Veliki broj žena ima nedefinisan status zbog neuvezanog radnog staža, slabo su zaposlene na trenutnom tržištu rada, jedino se samozapošljavaju kroz pokretanje agro-biznisa, to je ujedno i naš cilj – samozapošljavanje žena”, rekla je Markovićeva na kraju našeg razgovora.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login