Polovina pušača u BiH dnevno konzumira i po nekoliko kutija cigareta

Rezultati MICS4 istraživanja iz 2011. godine potvrđuju kako je pušenje još uvijek najveći pojedinačni uzročnik rizika za zdravlje odraslog stanovništva u FBiH, piše Večernji list BiH.

Duvanske proizvode češće konzumiraju muškarci nego žene, pri čemu 65,4 odsto muškaraca i 48,1 odsto žena dobi od 15 do 49 godina navodi kako su nekada tokom života konzumirali neki od duvanskih proizvoda, navodi se u izvještaju o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u FBiH.

U odnosu na stalne pušače, navodi se u izvještaju, bilježe se razlike u odnosu na spol i na mjesto stanovanja. Tako 33,4 odsto žena u urbanim područjima i 24,9 odsto žena u ruralnim sredinama stalno konzumira neki od duvanskih proizvoda, kao i 45 odsto muškaraca u urbanim i 41,1 odsto muškaraca u ruralnim sredinama. Značajna je visoka zavisnost o nikotinu koja je izraženija kod muškaraca, pri čemu 68,4 odsto muškarca i 39 odsto žena dnevno puši više od 20 cigareta.

I rezultati studije o stanju zdravlja odrasloga stanovništva u Federaciji BiH u 2012. godini potvrđuju kako je pušenje vodeća bolest zavisnosti stanovništva u Federaciji BiH. Stalno pušenje potvrđuje 44,1 odsto ispitanika, od čega 56,3 odsto muškaraca, a 31,6 odsto žena. U odnosu na dnevno konzumiranje cigareta, ispitanici u FBiH navode kako dnevno popuše u prosjeku 16,9 cigareta, bez značajnih razlika između urbanih i ruralnih područja.

U odnosu na spolnu i dobnu strukturu, muškarci koji u prosjeku konzumiraju 18,2 cigarete dnevno navode veću dnevnu količinu konzumiranih cigareta u odnosu na žene koje prosječno dnevno konzumiraju 14,8 cigareta, dok se najveća dnevna količina konzumiranih cigareta bilježi u dobnoj skupini od 45 do 54 godine gdje je prosjek 17,8 cigareta, a najmanja u dobnoj skupini 65 i više godina gdje je prosjek dnevne konzumacije 12,8 cigareta.

Značajnu izloženost pasivnom pušenju potvrđuju rezultati istog istraživanja, prema kojem, više od polovine ispitanika u FBiH, odnosno 54,1 odsto navodi izloženost duhanskom dimu od drugih pušača u vlastitoj kući, manje od polovine ispitanika u FBiH, tačnije 44,4 odsto, navodi izloženost duhanskom dimu od drugih pušača na radnom mjestu, a više od polovine ispitanika u FBiH, odnosno 52,7 odsto) navodi izloženost duvanskom dimu od drugih pušača na javnom mjestu.

U odnosu na zdravlje školske djece i mladih, prema rezultatima “Globalnog istraživanja pušenja kod školske djece” (GYTS) provedenog tokom 2008. evidentirano je 14,3 odsto pušača, od toga 17,6 odsto dječaka i 11,3 odsto djevojčica, pri čemu više od trećine mladih ili 36,6 odsto izjavljuje kako su počeli s pušenjem prije dobi od 10 godina. Takođe, bilježi se visoka izloženost pasivnom pušenju na javnim mjestima, koju potvrđuje 85 odsto školske djece i omladine, što ukazuje na potrebu promicanja važećega zakonodavstva koje reguliše zaštitu zdravlja od posljedica pušenja, kao i druge međusektorske mjere zdravstvene promocije.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login