Pojačajte imunitet: Jedan element ključan, bez njega slabi apetit i opada kosa

U današnjem užurbanom dnevnom ritmu naš organizam pati ukoliko mu ne posvjećujemo dovoljnu pažnju, a na najvećem udaru je imuni sistem, koji određene namirnice narušavaju.

Upravo je cink jedan od najvažnijih minerala u tijelu koji je ključan za dobar imunitet i potreban za mnoge funkcije, a možemo ga pronaći u brojnim namirnicama.

Cink je organizmu neophodan za održavanje imuniteta, izgradnju proteina, pokretanje enzima, normalan rast, razvoj i polno sazrijevanje, ali i za održavanje čula mirisa i ukusa.

Dokazano je da cink ima antioskidativna svojstva, kao i da njegov nedostatak može dovesti do usporenog rasta, gubitka kose i oslabljenog apetita, piše Ordinacija.hr.

Dnevna potreba za cinkom je 10 miligrama.

Kako unijeti cink u organizam?

Cink se u organizam mora unijeti hranom jer tijelo ne proizvodi dovoljne količine cinka. Ima ga u biljnoj i životinjskoj hrani, ali nema puno namirnica koje obiluju cinkom i zato je važno voditi računa o pravilnoj ishrani.

Govedina, junetina i svinjetina imaju 3,9 – 3,6 miligrama cinka na 100 grama što znači da samo s jednim odreskom od 150 grama možemo unijeti preko 50 odsto dnevne doze cinka.

Uz meso, dobar izvor cinka su i riba, sir, orašasti plodovi i žitarice poput prosa, ovasa, heljde… pišu Nezavisne.

You must be logged in to post a comment Login