Počinje snimanje dokumentarnog filma o srebreničkom bendu Afera

Sve je počelo u Srebrenici još u prošlom vijeku, u nekim ’70-tim ili ’80-tim godinam, iako mnogim to zvuči daleko i čudno, postojala je grupa muzičara koja je svoje znanje i ljubav prema rokenrolu sačuvala i danas.

Ponovo, sve je počelo bendom Stari Grad koji je mnoge zaljubljenike u Srebrenicu vratio u period nekadašnjeg srebreničkog života, druženja raje koje danas najmanje ima u ovoj čaršiji, rasute po svakom ćošku svijeta.

Nakon Starog Grada, u nešto drugačijoj postavi došao je bend Afera koji će za nekoliko dana početi sa snimanjem dokumentarnog filma o svom radu a koji će raditi BHT, video novinari Zoran Kubura.

aferas snima spotove

Prema riječima Muamera Čivića, član benda Afera, ovaj dokumentarni film govoriće o nastanku ovog benda, kako kaže “bez cenzure, sjeckanja, bez dlake na jeziku”.

“Hoću da upoznam cijeli svjet o nama, gradu, baš onakvi kakvi jesmo, šta nas muči, šta nam predstavlja zadoviljstvo“, priča Muamer koji će u filmu biti glavni narator. On dodaje da je ideju o snimanju filma predložio i lokalnim ljudima, međutim niko nije imao sluha da jednu ovakvu priču ekranizuje.

Za ovaj film uradiće se titlovi na više jezika i biće prikazan van naše zemlje.

Kroz dokumentarni film premijerno će se predstaviti nova pjesma “Niko više prozore ne otvara” za koju će se uraditi i spot.

“Sigurno  je ovo do sada moja najbolja i najzrelija pjesma. Svim srcem i dušom stojim iza svake riječi, tona, akorda”, priča Muamer.

održana manifestacija kao nekad prije 2014

Srebrenički bend Afera prošle godine uradio je svoj prvi album “Apsurd” koji je zvanično promovisan na šestoj tradicionalnoj manifestaciji “Kao nekad prije” u Srebrenici i postao slušan od Srebrenice do Melburna.

Srebrenički muzičari dobili su poziv da nastupe u Holandiji na jednom od najvećih evropskih muzičkih festivala na kojem će, pored muzike, imati priliku da predstave Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu.

Bend Afera čine: Muamer Čivić (vokal i gitara), Miroslav Andrić (bas gitara), Rade Marković (bek vokal i klavijature) i Faruk Smajlović (bubnjevi).

You must be logged in to post a comment Login