Počinje projekat “Oaza mira” u šest opština

U ponedjeljak, 24. okotobra, ispred hotela Bosna u Kladnju, održaće se volonterska akcija sadnje cvijeća i ukrasnog bilja, te postavljanje table Oaza mira, čime će započeti podizanje mirovnog parka u ovom gradu.

Ova volonterska građanska inicijativa ima za cilj promovisati mir i suživot, a za njihovu realizaciju su zaduženi volonteri i volonterke iz Kladnja, kojima će se pridružiti i njihovi prijatelji iz opštine Vlasenica, koji su, zajedno sa općinom Kladanj, učesnici projekta PRO-Budućnost.

Ovo će biti prva volonterska akcija u okviru projekta „Oaza mira“, koja proističe iz šest okruglih stolova koji su za cilj imali podršku konstruktivnim dijalozima u donošenju zaključaka koji doprinose miru i pomirenju, te postizanju koncenzusa o potrebi promocije mira. Nakon ovih inicijativa u projektnim opštinama će biti provedene zajedničke radionice „Upravljanje konfliktima“.

Projekat se provodi u šest opština koje su uključene u projekat PRO-Budućnost: Goražde, Novo Goražde, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica i Kladanj.

Ova inicijativa se realizuje u okviru projekta “Oaza mira“ koji provodi UŽ „Priroda“ Bratunac, a koji je podržan kroz projekat PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovni.

You must be logged in to post a comment Login