Počinje priprema nove Strategije za mlade u Srebrenici

Danas je organizovan sastanak mladih iz srebreničke opštine povodom “Strategije za mlade opštine Srebrenica” kako bi se uradila analiza strategije iz perioda 2008-2011. godine i inicirala nova.

Razgovaralo se o tome koliko strategija ima definisanih mirovnih aktivnosti gdje je zaključeno da ovim dokumentom nisu definisane takve aktivnosti kako bi se lakše lobirala sredstva za mlade.

Na sastanku su istaknuti probleme kao što su pasivni mladi, nedostatak kulturnih programa kao i sve manje novčanih sredstava iz budžeta i međunarodnih organizacija ali i nacionalne podjele. Učesnici sastanka su saglasni da je neophodno uraditi nova istraživanja o položaju mladih koja će dati opštu sliku Srebrenice.

Istaknuto je da se Srebrenica kategorše kao zaostala opština gdje nema konkretne povezanosti sa urbanim i ruralnim dijelojm jer je opština Srebrenica teritorijalno velika a u njoj živi malo stanovnika.

Govorilo se i o omladinskim centrima u Srebrenici, Sasama i Sućeskoj koji su neophodni za mlade kao i problemima prevoza iz ruralnih mjesta za sve građane prema urbanom, administrativnom centru.

Početkom naredne godine održaće se još jedan sastanka mladih gdje će se dogovoriti dalji koraci a do kraja ove godine analiziraće se strategije za mlade iz susjednih opština.

Današnji sastanak inicirali su Savjet mladih Srebrenica i  Foruma žena Bratunac.

Foto: Arhiva /eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login